1 kerek 26 cm-es tortaformához:
4 tojás,
200 g cukor,
200 ml folyadék: mindegy, hogy tej, gyümölcsszaftok, tojáslikőr, bor, stb, stb.....
200 ml jó minőségü olaj, kukorica-csíra olajat használtam hozzá, de van amikor dióolajat használok a sütéshez (olívaolaj nem megfelelő)
300 g liszt, a liszt helyett lehet 50-100 grammig valami mást adni hozzá: pl. diófélét, kakaóport, vagy pudingport...kókuszreszeléket, vagy ezek keverékét....
1 sütőpor,
1 csipet só,
---------------------
eddig volt az alaprecept.... lehet még finomítani:
vanília,
reszelt citrom-vagy narancshéj,
vagy fahéj, tetszés szerint,
Az egész tojásokat a cukorral nagy sebességgel nagyon sokáig habosra keverjük. Még a legjobb géppel is kell legalább 10 percig keverni, minél tovább, annál finomabb lesz.
Amíg kever a gép, lemérhetjük a többi hozzávalókat, kibélelhetjük a tortaforma alját sütőpapírral. Leszitálhatjuk a lisztet a sütőporral együtt.
Azonkívül kapcsoljuk be a sütőt 160°-ra.
Ha a hab már jól kivilágosodott, könnyű lett, akkor egyszerre hozzáadjuk a folyadékot, gyorsan megkeverjük.
A sütőporos lisztet lassan, óvatosan egy kézi habverővel aláforgatjuk.
A kibélelt tortaformába öntjük és az előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük. (tűpróba)
Csak ha teljesen kihűlt, dolgozzunk vele tovább!
Narancs-krém
275 ml narancslé,
175 g cukor,
2 pudingpor,
100 ml víz,
160 ml tej,
1 gyorszselatin, express,
50 g narancslekvár,
200 ml tejszín,
Elkészítése:
A narancslevet a cukorral felfőzzük, hagyjuk pár percig főzni, hogy sűrűsödjön.
A pudingport összekeverjük a vízzel, hozzáöntjük és kevergetve főzzük még 1-2 percig.
Belekeverjük a tejet, majd a lekvárt és a gyors-zselatint is.
Majd hagyjuk kihűlni.
Ezután a tejszínt keményre verjük és belekeverjük a krémbe.
Ezzel töltjük meg a süteményt.
Még gránátalma-magokkal díszítettem.
Hagytam a hűtőben teljesen kihűlni, ahol a krém szépen meg is keményedett....
A piskóta készítését már tényleg nem részletezem. Az ITT leírt módon készül. Annyi, hogy egy 24 cm-es kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformában süssük. Ha készen van és kihűlt,...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA darált diót összekevertem a puha vajjal és az összes többi hozzávalóval, kivéve a lisztet, és egy lábasban forrásig, kevergetve összefőztem. A tűzről levettem és alaposan elkever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a darált kekszet a margarinnal, a többi hozzávalóval, és annyi lekvárral összegyúrjuk, hogy jól formázható masszát kapjunk. Ha morzsálódna a tészta, akkor kevés tejet a...
Elkészítési idő: 1+2 ÓRA Nehézség: KönnyűA cukrot a puha margarinnal elkeverjük. Felváltva a tejet és a kakaóporos lisztet is belerakjuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Kicsit még keverjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű