» 80 dkg darált sertéslapocka
» 1 kg gomba
» 1 vöröshagyma
» 3 tojás
» 1,5 dl étolaj
» 20 dkg előfőzött zöldborsó
» 2dl tejföl
» 20 dkg előfőzött rizs
» 1 csokor petrezselyem zöldje
» 3 teáskanál őrölt feketebors
» 2 teáskanál tárkony
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Nagyobb fazékban felhevítjük az étolajat, és üvegesre sütjük benne a hagymát. Közben megtisztítjuk, és nagyobb darabokra szeljük a gombát. A hagymás zsiradékba borítjuk, és 10-15 percig fedő alatt összepároljuk.
A darált húsba beleöntjük az előfőzött rizst, sózzuk, 2 teáskanál őrölt borssal fűszerezzük, apróra vágott petrezselymet, és három tojást keverünk hozzá. Kicsit pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
A megpuhult gombát felöntjük három liter vízzel, egy teáskanál őrölt borssal, tárkonnyal, sóval ízesítjük, lefedjük, és felforraljuk. Belefőzzük a gombócokat, közben óvatosan kevergetjük. Amikor már feljöttek a leves színére, tejfölt, és előfőzött zöldborsót keverünk hozzá. Öt-tíz perc múlva tálalhatjuk.
Bármilyen bele főzött füstölt (akár szalonnabőr) ízletesebbé teszi az ételt.
Felteszünk egy fél lábas vizet a hagymával, és a leveskockákkal forrni (ha csirke- vagy zöldségalaplénk van, akkor még jobb). Közben egy serpenyőben, csak és kizárólag...
Elkészítési idő: 90perc Nehézség: KönnyűA babot és a csülköt előző este beáztatjuk. Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tovább főzzük. Ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy fazékban megdinszteljük a vöröshagymát, a zúzott fokhagymával majd megfonnyasztjuk a pirospaprikával, majd a savanyú káposztát apróra vágva hozzáadjuk és felengedjük 2-2,5 lite...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA póréhagymát és a zellert karikára vágjuk, a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a póréhagymát, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű