10 db szikkadt kifli,
5 tojás,
10 dkg darált mák,
15 dkg porcukor,
1 liter tej,
reszelt citromhéj,
lekvár
A kiflit karikázzuk fel. ( én a karikákat még elfeleztem )
A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össze a porcukorral.
Ha a tej felmelegedett kererjük simára a tojások sárgájával, és öntsük rá a kiflikre, egy fakanállal keverjük jól össze. Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros mákot. A 26 cm-es tortaformánkat vajazzuk ki, és szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával. Öntsük bele a mákos kifliket, egy kicsit nyomkodjuk meg. Én ekkor a tetejét vékonyan megkentem lekvárral. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet.
Az 5 tojásfehérjét verjük kemény habbá, és a 15 perc sütési idő lejárta után kenjük el a tetején, majd pár percre tegyük vissza a sütőbe pirulni. Tálaljuk vaníliasodóval.
Vaníliasodó : 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej
Elkészítés : A cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk ( ha vaníliarudat használunk akkor itt tegyük bele a tejbe ). Ha felforrt akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp : Én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem. Nem kellett attól félni, hogy leég az alja!
1. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, majd 6-7 mm-es darabkákra vágjuk. 2. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval összekeverjük, az epret beleforgatjuk. 3. A...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához: A tojást, a mézet, a kakaót, a zsírt, gőz fölött habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert szódabikarbónát. A tésztát 2 részre osztjuk, majd zsírozott, li...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat összekeverjük, majd formába töltjük. Előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 30 perc alatt megsülA mázat még forrón ráöntöttem, mert az volt a célom, hogy beleszívódj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizst mossuk át, majd tegyük vízbe, és főzzük meg. Nem kell sok vízben főzni, a lényeg, hogy a víz jelentős része elfőjön. Ha elfőtt a víz, akkor öntsük fel a rizst 1 liter tejj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű