menu

Családireceptkönyv.hu

Sertéspörkölt


Írta:

Elk. idő: 125 perc
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg sertéshús - legjobb a lapocka, esetleg comb
2 nagyobb hagyma
5 evőkanál zsiradék
4 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
Őrölt bors (kb. 1/4 tk.)
1 nagyobb paradicsom
1 db zöldpaprika

Elkészítés:


1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 1,5-2 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát.
2. Egy nagyobb lábasban hevíts fel 5 evőkanál zsiradékot, és fonnyaszd meg benne pirítani a hagymát közepes-magas lángon, amíg aranysárga nem lesz, ez kb. 6-7 perc.
3. Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el.
4. Tedd vissza a lángra, add hozzá a húst és keverd jól el. Folytasd a hús pirításával közepes-magas lángon, időnként megkeverve kb. 6-7 percig, amíg minden oldalán átpirul. Ilyenkor még ne adj hozzá plusz folyadékot!
5. Add hozzá a kockákra vágott paradicsomot, paprikát, sózd és ízesítsd borssal. Keverd át és főzd tovább közepes lángon 5 percig. Időnként keverd meg.
6. Öntsd fel egy kevés vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
7. A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel, ez tényleg legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.
8. A legvégén pirítsd le teljesen zsírjára a sertéspörköltet, önts alá 1 dl vizet, és forrald fel. Így lesz tökéletes, sűrű és szószos a végeredmény.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nálunk a csalódban a paprikát csak a befejezés előtt 20 perccel tesszük bele, így még jobban lehet érezni a paprika karakteres ízét.

Sertéspörkölt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mozzarellás-lilahagymás töltött sertéscomb
Avatar Borbély László Kedvelnék Avatar Semenei Angelika Kedvelnék
Mozzarellás-lilahagymás töltött sertéscomb

A sertéscombot "spirál" alakban vágjuk szét: a felső harmadot bevágjuk a hús széléig és kihajtjuk, az alsó részt a vágás mentén tovább hasítjuk, és a hús közepét is kihajtjuk, íg...

Elkészítési idő: 115 perc / elők
Nehézség: Közepes
share
Ragacsos sült oldalas
Ragacsos sült oldalas

A húst feldaraboljuk és 1 fej fokhagymával (egyben, pucolás nélkül), sóval és szemes borssal ízesített vízben megfőzzük. A kechupot, az őrölt borsot, a mézet, 4 gerezd préselt f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Comb - Mustáros sült - OK
Comb - Mustáros sült - OK

1. A hússzeleteket kiveregetjük, mustárral mindkét oldalukat megkenjük. 2. A szeleteket egymásra fektetjük, és hideg helyen 1 óra hosszat állni hagyjuk. 3. Utána lisztbe má...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Mini töltött káposzta/ Szoky konyhája/
Mini töltött káposzta/ Szoky konyhája/

240 C fokon alsó felső sütésen 2 óra hossza, zárt cserépedényben vagy pataki tálban vagy zománcozott lábasban.

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk