kb. 20 darab kekszhez
13 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje (ennek híján 2 csomag vanília cukor)
25 dkg finomliszt
csipet só
1 tojássárgája
1. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (vagy a 2 csomag vanília cukrot), hozzáadjuk a csipet sóval összekevert lisztet, a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle és folpackkal becsomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre.
2. Lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A keksznyomdát a lisztbe mártjuk, leütögetjük róla a lisztet, hogy ne maradjon benne a formás részbe és a tésztán egymás mellé sorba nyomkodjuk a mintát/mintákat. (Minden formázás előtt érdemes lisztbe mártani, mert akkor egész biztos, hogy nem ragad a tészta a mintába!)
3. A kekszeket derelyevágóval vagy késsel négyzet alakúra vágjuk és egy tortalapát vagy széles kés segítségével sütőpapíros tepsire helyezzük.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még egy picit puha lesz, de amikor kihűl, megszilárdul. (Világos maradjon a tészta, amikor a szélei enyhén pirulnak, vegyük ki a sütőből!)
Tipp: Én az omlós kekszeket szeretem, de ha Ti jobban szeretitek a ropogós jellegű kekszeket, akkor ajánlom, hogy a finomliszt egy kis részét helyettesítsétek kukoricaliszttel. Tehát használjatok 20 dkg finomlisztet és 5 dkg kukoricalisztet - így a keksz ropogós lesz.
A tészta kicsit több, mint a felét a tepsi aljába nyújtjuk, a többit csíkokba sodorva a töltelékre rácsozzuk. A túró alá, a tésztára baracklekvárt kenünk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozááadjuk a tejfölt és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk a tésztát és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap 2...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk, majd három részre osztjuk. A lapokat egyenként kinyújtjuk egy 20*30 cm-es téglalappá, majd egyenként megsütjük a tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt 180 °C ra előmelegítjük, egy 20x30 cm-es tepsi aljába sütőpapírt fektetünk. 2. A tésztához, a vajat a mézzel összemelegítjük, a tojást habosra keverjük a porcukorral...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű