50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
2 tojássárga
5 dkg olvasztott vaj
8 dkg cukor
1 csipet só
1 rumaroma
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk a cukrot. Amikor az élesztő megkel, 2 tojássárgájával, a rumaromával, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Az olvasztott vajat fokozatosan adjuk hozzá.Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább kelesztjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Az élesztőt oldjuk fel a tejben, 1 dkg cukorral, hagyjuk állni 5 percig, majd gyúrjuk tésztává a lisztet az olvasztott vajjal, a tojássárgájával, a többi cukorral és a tejjel. Ázta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű.Az összegyúrt tésztát 8 részre osztjuk,gömbölyűre sodorjuk,és 8 részére osztjuk.Szilva lekvárral töltöm,de lehet más lekvár is. A lényeg,hogy jó kemény legyen. Tetejét tojás sárgá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük. Hozzáöntünk 3 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Az egészet összed...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a kefíreket és a sót. Összedolgozzuk és letakarva hűtőbe tesszük, akár 1 éjszaka is állhat.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű