Tészta
20 dkg gluténmentes alapliszt,
20 dkg háj,
1/2 egész tojás és egy tojás sárgája,
1/2 evőkanál ecet,
egy csipet só
Krém
6 db tojás,
10 dkg liszt,
15 dkg kristálycukor,
fél liter tej,
1 csomag vaníliás cukor
Tészta
A hártyától lehetőleg leválasztott hájat finom rostélyú húsdarálón ledaráljuk, vagy késsel lekaparjuk.
A liszt háromnegyed részéből langyos sós vízzel, egy fél tojással, egy tojás sárgájával egy fél evőkanál ecettel, 2 dkg hájjal közepes lágyságú rétestésztát verünk.
A 18 dkg hájat az egynegyed rész liszttel összegyúrjuk, és közepes nagyságúra nyújtjuk. Erre rátesszük (húzással rányújtjuk) a rétestésztát.
Következik a hajtogatás: a tészta mindnégy oldalát behajtjuk, 15 perc pihentetés után újra kinyújtjuk, és az előbb leírtak szerint összehajtjuk. Ezt háromszor megismételjük, 15 perces szünetekkel. Végül tepsi nagyságúra nyújtjuk, és két egyenlő részre elvágjuk. Az első tésztát gáztepsi nagyságúra sodorjuk, és a tepsi hátlapjára helyezzük, Villával pár helyen megszurkáljuk, és forró sütőben világosra sütjük. Ha megsült, gyúródeszkára csúsztatjuk. A másik tésztát hasonló módon kisütjük, és hagyjuk kihűlni.
Krém
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgáját a liszttel és a kristálycukorral csomómentesre keverjük (szükség esetén kevés tejet teszünk hozzá). A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A többi tejet kb. háromliteres fazékban felforraljuk, és a forró tejhez állandó keverés mellett hozzáadjuk a simára kevert masszát. Ha a massza kellő keménységűre megfőtt, belekeverjük a vaniliás cukrot. Utána a masszába könnyedén belekeverjük a keményre vert tojáshabot, Nagyon rövid ideig csökkentett lángon könnyedén keverjük, nehogy a hab összeessen. Forrón a már kihűlt lapra könnyedén rákenjük, és a másik lapot könnyedén a tetejére tesszük. Hagyjuk kihűlni.
Krém másik módon:
9 tojás fehérje + 15 dkg cukor
4 cs. vaníliás puding
1,05 l víz
2 vaníliás cukor
20 dkg cukor
A forró pudinghoz keverjük a cukorral felvert tojásfehérjét.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük csipet sóval, a tojások sárgáját kevertetjük a cukorral és a vízzel, majd hozzákeverjük a diót, a lisztet, a sütőport és a tojásfehérje kemény...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA kissé másnapos-harmadnapos kifliket felkarikázzuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és mehetnek bele a kiflikarikák. Többszöri átforgatással kicsit megpirítjuk a vajon a ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vajat a cukorral és a főtt tojások sárgájával habosra keverjük. 2. Egyesével hozzáadjuk az egész (nyers) tojásokat. 3. Simára keverjük. 4. Hozzáadjuk a sütőporral elkeve...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű