menu

Családireceptkönyv.hu

Hamis hájas -préselt zsírral


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg zsír

25+60 dkg liszt

3 nagy tojás sárgája

2 evőkanál ecet (10%-os)

csipet só (az eredeti receptben nem volt)

3 dl langyos víz

lekvár tölteni (házi szilva-, illetve baracklekvár)

porcukor beforgatni

Elkészítés:


A zsírt a 25 dkg liszttel alaposan összevegyítettem, hidegre tettem.A 60 dkg liszt közepébe mélyedét készítettem, beleütöttem a tojások sárgáját, a csipet sót is beletettem, 1 dl vizet és az ecetet. A többi vizet fokozatosan adagolva gyúrni kezdtem. Végül a kikészített 3 dl vizet mind hozzátettem, jól gyúrható, sima tésztát kaptam. Anyukám receptje szerint szódás vízzel kell összegyúrni (lehet, szódavíz akar lenni?), s addig, míg hólyagos lesz. Nem igazán akart hólyagosodni, ezért feladtam, s lisztezett deszkán nyújtani kezdtem. Ekkor a tésztában kis bubik keletkeztek, ezek a hólyagok? Akkorára nyújtottam, mint a deszka.

2/3-ára rákentem a zsíros lisztet, az üres részt ráhajtottam, majd a kimaradt egyharmad zsírral kent tésztarésszel befedtem. A hosszúkás téglalap alakú tészta egyharmad részét ráhajtottam a tésztára, majd a kimaradt részt az egészre. Letakarva fél órát pihentettem.

A fél óra leteltével kinyújtottam, ugyanúgy hajtogattam. Még kétszer, fél-fél óra elteltével hajtogattam.

A harmadik fél órát követően kinyújtottam, gázlángon melegített késsel tenyérnyi négyzetekre vágtam a tésztát. Lekvárral töltöttem, háromszögűre hajtottam, de nem nyomtam le. Egy részénél a háromszög két sarkát (azaz csúcsát, mert kapok a matektanárnőtől) hátrahajtottam, s összefogtam, de nem nyomtam össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Még melegen porcukorba forgattam. Isteni lett.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ruman Imre
10 perces csokis finomság
10 perces csokis finomság

A csokit apróra darablom, egy pár kockát meghagyok, hogy legyen mit a tetejére reszelni. 1 dl habtejszínt összekeverek két tojás sárgájával, majd felforralom és ráöntöm a feldarab...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Drazsé szelet
Drazsé szelet

A tojássárgáját a cukorral és a folyékony margarinnal habosra kikeverem. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd a sárgájához adom. A lisztbe vegyítem a sütőport, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Mézes puszedli II.
Mézes puszedli II.

A mézet a zsiradékkal egy kis lábosban összeolvasztjuk, csak annyira melegítjük, hogy a zsír vagy a vaj felolvadjon benne, nem szabad forralni éppen csak melegíteni. A száraz hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Néger kocka
Néger kocka

A tészta elkészítése: A nyersanyagokat összegyúrjuk, két részre osztjuk, kb. fél centiméter vastagra nyújtjuk, megsütjük. Krém: A tejet a liszttel csomómentesen elkeverjük és ál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk