50 dkg finomliszt
1 kk. sütőpor
20 dkg porcukor
20 dkg Ráma margarin
3 tojás sárgája
1 egész tojás
1 db jól megmosott citrom reszelt héja
2 vaníliás cukor
A lekenéshez:
1 db tojásfehérje
A hempergetéshez:
1 ek. kristálycukor
5 dkg darabos dió
A töltéshez:
3-4 ek. lekvár
A tojás sárgákat,az egész tojást a cukrokkal,margarinnal,reszelt citromhéjjal krémesre keverjük.
A lisztet a sütőporral elkeverjük és a krémes-habos masszával összegyúrjuk.
Hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy a fagyasztóba bő fél órára.
A lehűlt tésztát két részre osztottam.
Dió nagyságú gombócokat gömbölyítettem.
Egy fakanál végével a közepét benyomtam és sütőpapírral fedett tepsire rakosgattam,3 -4 cm távolsága.
Egy ecsettel körben tojásfehérjével lekentem és darabos dióval megszórtam.
A másik fele tésztánál is dió nagyságú golyókat gömbölyítettem,először tojásfehérjébe,utána kristálycukorba mártottam.
Szilikonos sütőpapírral fedett tepsire raktam,fakanállal benyomtam a közepét és 190 fokon 12-14 perc alatt szép világosra sütöttem.
Tovább ne süssük,mert kemény lesz!
Még a forró,kisült tészta lyukakba lekvárt csepegtettem.
Fémdobozban sokáig eláll.
A sütőt előmelegítjük 150 C-ra, és előkészítünk szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. Kétféle masszát készítünk. Az elsőhöz a tojás fehérjét kemény habbá verjük úgy, ho...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlkészítés: Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd a tészta hozzávalóival jól kidolgozzuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 20 percig pihentetjük, majd 6 cipót...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEste összeállítani a tésztát és reggelig folpackba csomagolva a hűtőben pihen Ekkor kb. fél cm vastagságúra nyújtom, közepes pogikiszúróval kiszaggatom, 160 C°-on légkeveréssel,...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézElkészítés: Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű