50 dkg liszt
20 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 teáskanál só
1 kanál cukor
1 dl meleg tej
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
A tetejére:
1 tojás sárgája
kömény
reszelt sajt
Az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral felfuttatom.A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsolom, hozzáadom a tojás sárgáját a tejfölt és a már felfutott élesztőt.
A tésztát összedolgozom, és egy fél órát hagyom a tésztát pihenni. A fél óra leteltével a tésztát téglalap alakúra kinyújtom és háromba hajtom össze a tésztát.
Ezt még 2x megismétlem 20 perc elteltével.
Amikor a háromszori hajtás megtörtént a tésztát kinyújtom a tetejét késsel bevagdosom, közepes pogácsa szaggatóval kiszúrom a tetejét tojással lekenem és sajttal, kömény maggal megszórom 200 fokon szép pirosra megsütöm.
Könnyű tésztája van, nem morzsolódik.
Összeállítom a tésztát és jól kidolgozom. Belerakom a lisztbe a felfuttatott az élesztőt, keverjük bele a sót, morzsoljuk bele a zsírt, szórjuk bele a sajtot, majd dolgozzuk össz...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesA lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat apróra vágjuk, vagy sajtreszelőn lereszeljük (én ezt javaslom, gyorsabb, és könnyebben tudunk vele dolgozni). A túrót szitán áttörjük...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűMindent összedagasztani, legalább 1 órát hideg helyen pihentetni. Utána kinyújtani téglalap alakúra és kb. fél cm vastagságúra. 1 egész tojással megkenni, négyzet alakúra felszelet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű