menu

Családireceptkönyv.hu

Kedvenc szelet


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg sima liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 12 dkg zsír
- 12 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 kis doboz tejföl

A krémhez:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor (a receptben 25 dkg van írva, de picit soknak találtam)
- 5 dl tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 4 púpos evőkanál liszt sima liszt

- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé

A tetejére:
- 3 evőkanál forralt víz
- 3 evőkanál porcukor (átszitálva)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (átszitálva)
- 3 dkg vaj

Elkészítés:


1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a cukrot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy jól gyúrható és könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Tehát a tejfölt a fokozatosan adjuk hozzá kis adagokban.)
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es téglalapra és kb. 3 mm vastagra, és egy lapos tepsiben vagy tepsi hátulján (enyhén zsírozva/lisztezve a felületét) kisütjük a tésztalapokat világosra. (Nálam 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 6 percig sültek a lapok, de ez csak tájékoztató jellegű.) Amikor a szélek enyhén kezdenek pirulni, akkor már vegyük ki a tésztát, nem baj, ha puhának tűnik, mire kihűl, szilárdulni fog.
2. A krémhez az 5 dl tejben simára keverjük a 2 evőkanál kristálycukrot és a 4 evőkanál lisztet, majd közepes lángon sűrű krémmé főzzük - kihűtjük. (A gyorsabb hűlés érdekében hideg vízbe lehet állítani a tálat és folyamatosan kevergetve hűtjük.)
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és jól kihabosítjuk.
Kettéválasztjuk: az egyikbe belekeverjük a kakaóport, a másikban az 1 evőkanál citromlevet.
3. Az egyik lapot ráhelyezzük egy tálcára, megkenjük a kakaós krémmel, erre enyhén rányomkodjuk a második lapot, melyet egyenletesen megkenünk a citromos/világos krémmel, majd óvatosan ráhelyezzük picit megnyomkodva a harmadik lapot is.
4. A mázhoz a hozzávalókat simára keverjük és elsimítjuk a sütemény tetején.
5. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy átpuhuljanak a lapok, dermedjen a krém és az egész jól összeálljon.
6. Másnap szeletelve tálaljuk. (Érdemes 15 perccel hamarabb kivenni a hűtőből, mielőtt fogyasztjuk.)

Tipp:
A világos krémbe citromlé helyett tehetünk 1 csomag vaníliás cukrot 1 evőkanál rummal.

Kedvenc szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyöngyi
Mákos kocka
Mákos kocka

A tésztához valókat összegyúrjuk és két cipóra osztjuk 2/3-1/3 arányban és hideg helyre tesszük. A mákot a cukrot egy pici vízzel sűrűre főzzük. Mikor már langyos, mehet hozzá a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós tiroli rétes
Túrós tiroli rétes

A vajból és a lisztből elveszünk 5-5 dkg-ot. A 20 dkg vajat az 5 dkg liszttel összegyúrjuk, tömbbé formázzuk, és hűvös helyre tesszük. Az 5 dkg vajat a sóval együtt a 20 dkg liszth...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Vizen kullogó
Vizen kullogó

A tejfölben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztből a tojásokkal, a felfuttatott élesztővel, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a citromlével a sóval, zsírral tésztát...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Pille fánk
Pille fánk

A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk, és közepesen hőfokon sütjük őket. Annyi olaj legyen az edény...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk