10 dkg darált háztartási keksz
20 dkg darált dió
30 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
8 dkg margarin
(esetleg egy kevéske tej)
A forgatáshoz kristály cukor.
A gesztenyés töltelékhez:
25 dkg fagyasztott gesztenye massza
5dkg porcukor
15 dkg háztartási keksz
10 dkg vaj
egy kevés rum v. rumaroma
Szükségünk van egy kézi citrom facsaróra , 1 üveg meggy v. cseresznye befőttre.
1. A kekszet a darált dióval ,porcukorral,kakaóval ( kevés tejjel) jól összegyúrjuk. Vizes kézzel kb.25 db kis gombócot formálunk belőle,amiket kristálycukorban meghempergetünk.
2. Felengedett gesztenyemasszát, a porcukorral, a keksszel, a puha vajjal, és egy kevés rummal jól összedolgozzuk.
3. A kekszes diógombócokat egyenként egy felfordított citromfacsaró üregébe töltjük, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk hasonlóan ahhoz mikor egy torta formát bélelünk a tésztával. A közepébe teszünk magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.Ezután ( mivel cukorba forgattuk ) könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a csúcsokat ,ami kívül diós ,belül pedig finom gesztenyés. Először én is féltem, hogy fog kijönni a citrom facsaróból ,de nem kell félni ,mert egyszerűen kicsit ütögetve könnyen kijön … ezért muszáj a külsejét a gombócoknak cukrozni.
Tészta Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk meg vajjal egy nagyméretű, lapos tepsit. Mérjük ki a hozzávalókat. Egy nagy tálba verjük fel a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a csipet sót, a búzadarát, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a kókuszreszeléket egy tálba tesszük és összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A 6 tojásfehérjét a 90 g cukorral közepesen kemény habbá verjük és félre tesszük felhasználásig. 2. A tojássárgáját a 70 g cukorral, 25 g vízzel, vaníliával 5-8 percig habosí...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét a cukorral gőz felett sűrű habbá verjük. Közben pár csepp ecetet adunk hozzá. A tepsibe kis halmokat rakunk és gyenge de egyenletes tűznél sütjük ill. szárítjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű