50 dkg liszt
15 dkg darált dió
2 dkg élesztő
1-2 dl tejföl
1 dl tej
20 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
A tetejére:
tojás a lekenéshez
dió a díszítéshez
A lisztet, darált diót, sót összekeverjük és elmorzsoljuk benne az olvasztott margarint. 1 dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk. a tojás sárgákkal és a tejföllel együtt alaposan kidolgozzuk. Amennyiben szükséges, még tejföllel lazíthatunk a tészta állagán. Langyos helyen 30 percet kelesztjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk. újra pihentetjük, újabb 20 percig. A hajtogatást megismételjük még egyszer, majd a kinyújtott tésztából közepes szaggatóval pogácsákat készítünk. Tetejüket tojással megkenjük és fél diószemekkel díszítjük. Előmelegített 200°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Egy dl langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. A sót hozzá keverjük, majd a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk. Lisztezett munkalapon...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzátesszük a többi hozzávalót és összegyúrjuk. A tésztát ketté vesszük és legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozzuk. Előfordulhat, hogy 1 ek-lal több tejföl kell bele. Azonnal kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz