50 dkg liszt
só
2 tojás
1 sütőpor
két dl tejföl
20 dkg zsír
kevés tej
30 dkg darált töpörtyű
a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája
a tepsi kenéséhez zsír
A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, a tetejére halmozzuk a darált töpörtyűt, szépen elegyengetjük, majd négy oldalról felhajtjuk a széleket. Újra kisodorjuk, majd ismét hajtogatjuk, és sodorjuk. Ezt a folyamatot 3-4-szer meg kell ismételni, hogy szép réteges tésztát kapjunk. Pogácsaszaggatóval bemintázzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent sütőlapra helyezzük, tetejüket tojás sárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Letakarva napokig eltartható.
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben. Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olaja...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz egészet összekeverjük majd egy orara fagyasztoba tesszuk utana tojással megkenjük majd megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon 25 perc alatt aranysárgára sütjük
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Keverd össze a vizet az oliva olajjal, sóval, cukorral, élesztővel egy zárható edényben. (Élesztőt elkeverni) 2. Add hozzá a lisztet, gyúrd össze, zárd le az edényt és tedd egy...
Elkészítési idő: kb 1 óra Nehézség: Könnyű1. Felteszünk főni sós vizet, és mikor a víz elkezd lobogni, beletesszük héjastól a burgonyákat. 2. Addig főzzük, míg késsel könnyen át tudjuk szúrni a burgonyákat, azaz telje...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz