1 kg liszt
30 dkg \"Vénusz sütőmargarin
2 tojássárgája
7 csapott teáskanál só
10 gerezd fokhagyma
4 dl tejföl
5 dkg élesztő egy pohár (2 dl) langyos tejben felfuttatva
A kenéshez:
5 gerezd fokhagyma
kevés víz
só
1 felvert tojás
Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy mély tálba tesszük, és a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgát, az élesztőt, 10 db áttört fokhagymagerezdet, a tejfölt és a sót, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát. Kissé belisztezzük, letakarjuk, és 2 órán át állni hagyjuk. A maradék 5 db fokhagymagerezdet is áttörjük, kevés sós vízzel összekeverjük, és szintén 2 órát állni hagyjuk.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, berácsozzuk, kiszúrjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire pakoljuk. A fokhagymás vizet leszűrjük, és megkenjük vele a pogácsákat. Ezután a felvert tojással is megkenjük a pogácsákat. Előmelegített sütőben közepes lángon (gázsütőn 2-es fokozaton) aranyszínűre sütjük kb. 20-25 perc alatt.
A burgonyát héjában megfőzzük. Miután kihűlt, megpucoljuk, és villával nagyjából összetörjük. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágva a burgonyához adjuk. A tojások sárgá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírt fektetünk egy 30×40 cm-es tepsibe. Kiterítjük magunk elé a leveles tésztát, és 12 db 10×8 cm-es téglalapra vágjuk. 2 Mindegyiket meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd háromszög alakúra vágjuk. A közepét megkenjük pestóval, és ráfektetjük a sonkát. Feltekerjük, és megkenjük a tetejét tojással....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját. Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztővel sim...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű