40 db-hoz (az én formám alsó átmérője kb. 3,5 cm, a felső 6,5 cm)...
...a tésztához: 40 dkg liszt, 26 dkg vaj, 13 dkg porcukor (vagy 12 dkg porcukor+1 dkg vaníliás cukor), pici sütőpor (2 g), pici só, 4 tojás sárgája;
Krém*:
4 nagy citrom leve és reszelt héja (tényleg nagy legyen a citrom)
4 tojás
325 gr kristálycukor
225 gr vaj
1 evőkanál keményítő
A lisztet kimérem, a sütőport, cukrot és sót belekeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Ezután a tálat folpackkal lefedem (vagy a tésztát folpackba csomagolom) és hűtőbe teszem.
A sütőt 160-170 °C-ra előmelegítem. A tésztát kiveszem a hűtőből és kb. diónyi adagot veszek ki belőle, ebből először golyót formálok, majd a két tenyerem között ellapítom és ezzel bélelem ki vékonyan a formát. Ha van túllógó felesleg, azt lecsípem és hozzáadom a következő golyócskához. Amikor egy tepsinyi formával elkészülök, egy-egy mokkáskanálnyi lekvárt teszek a forma aljára, rá egy szem meggy kerül, majd a diós habbal befedem a kosárkát. Addig sütöm, amíg szép pirosas lesz a kilógó tészta széle.
Krém: A négy tojást egy lábosba öntöm, és habverővel lazán felverem. Beleteszem a többi hozzávalót, és közepes lángon, a habverővel folyamatosan kevergetve főzöm kb. 9-10 percig, majd takaréklángon még egy percig. Pudingszerűen besűrűsödik. Kihűtöm.
a kisült kosárkákat megtöltöm krémmel és szezonális gyümölccsel díszítem
Zsófi esküvőjére készült. Elmondása szerint mindenkinek nagyon ízlett
A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük. A lisztet, kakaóport, sütőport beleszitáljuk a masszába, simára keverjük. Tortaformában megsütjük, kihűtjük. Krém...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat alaposan összekeverni, vizes kézzel diónyi gombócokat gömbölygetni, melyeket a sütöpapírral bélelt tepsiben egy pohár aljával lapos korongokká nyomtam. Volt egy kis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a tejfölt, a tojásokat, a sót és a sütőport. Jól összekeverjük, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy a massza sűrű legyen. És m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejszínbe megy a kétféle cukor,verjük félkemény habbá a citromhéjával,keverjük bele a tojásokat,bele a sütőporos lisztet és az egészet dolgozzuk csomómentesre.Sütőpapíros tepsibe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű