Hozzávalók a tésztához:
38x22 cm-es tepsihez
8 tojásfehérje
8 evőkanál kristálycukor
8 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor (6 g)
A krémhez:
20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
8 dl tej
1 evőkanál liszt
2 csomag vaníliás pudingpor
8 tojássárgája
A tetejére:
3-4 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!) Ezt a tésztát hideg, és nem előmelegített sütőbe szoktam tenni.
2. A tojássárgákat a liszttel simára keverem. A pudingport egy pici tejjel szintén simára keverem, majd hozzáöntöm a tojássárgás keverékhez a maradék tejjel együtt, és sűrűre főzöm. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a kihűlt!! tojásos-pudingos krémet, és mixerrel kihabosítom. Ha a krém picit lágy, akkor kb. 1 órára beteszem a hűtőbe, mert úgy szépen fel lehet kenni a tésztára, és nem fog lefolyni.
3. A tejszínhabot felverem a habfixálóval.
4. A tésztára rákenem a krémet, majd a tejszínhabot, és fogyasztásig a hűtőben tárolom!
Itt én mindig úgy kezdek, hogy előbb a pudingot csinálom meg, és amíg az hűl addig a tészta. Amíg a tészta hűl addig kikeverem a vajat+pudingot (jó sokáig kell keverni amíg nagyon krémes), meg is szoktam kóstolni.
A tejszínhabba teszek egy kicsi cukrot.
Megsütjük a piskótát. Én így készítem a vizespiskótát: szétválasztok 4 tojást. A sárgáját habosra keverem 7 evőkanál cukorral, fél sütőporral. Egyenként hozzáadok 4 evőkanál forró...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlisztet, a margarint és a tojás sárgájákat összegyúrjuk a tejjel és cukorral felfuttatott élesztővel. Kettő cipót formálunk belőle és 20 percig pihentetjük. A tojások fehérjét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két cipót formázunk belőle. Mindegyik cipót lisztezett gyúródeszkán, tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az egyiket beleterítjük a tepsibe, erre jö...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor felével keményre felverjük. A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és a vizet, majd a kemény habba forgatjuk felváltva a sütőporos,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes