A piskótalaphoz
6 tojás
24 dkg cukor
48 ml olaj
24 dkg liszt
6 g sütőpor
A krémhez
5 dl tej
4 tojássárgája
7 dkg liszt
20 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
10 g zselatin
1/2 narancs leve és reszelt héja
4 dl tejszín
1 púpozott evőkanál mazsola
2 evőkanál rum vagy aroma
A díszítéshez
2 dl tejszín
2 dkg cukor
1 csomag habfixáló
narancsszeletek
2-3 dkg csokoládé
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A piskótalap hozzávalóit három részre osztjuk és három lapot sütünk belőle az alábbiak szerint.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe. Egy lap sütési ideje 8-10 perc.
A krémhez a tojássárgákat, a lisztet, a cukrot és a vaníliát kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a tojásos részt és kevergetve sűrűre főzzük.
A zselatint a narancslében és két evőkanál hideg vízben feloldjuk, majd felforrósítjuk és a krémhez keverjük. Belereszeljük a narancshéjat, beleszórjuk az előzőleg rumba áztatott mazsolát is és teljesen kihűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, és a kihűlt krémmel összedolgozzuk. Megtöltjük vele a tortát, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk.
2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az egyébként kissé lágy krém teljesen megszilárduljon.
A 2 dl tejszínt a cukorral és a habfixálóval keményre felverjük, habzsákba töltjük és körben habrózsákat nyomunk a torta tetejére.
Narancsszeletekkel és csokoládéfigurákkal díszítjük.
Andris születésnapjára készült. Én nem szeretem az oroszkrém tortát, de az enyém finom volt :P
Keverjük össze, öntsük a kihűlt keksz alapra és süssük 160 C fokon 60 percig, majd 130 C fokon további 20 percig, de szintén tűpróbát kell végezni, viszont a sajttortánál normális,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűElkészítés: Az almát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, vagy reszeld le, és szórd meg fahéjjal. Hagyd addig állni, amíg elkészíted a tésztát. A tojásokat válaszd ketté, a fehérj...
Elkészítési idő: Elkészítés: 15 Nehézség: KönnyűA sajtkrém elkészítésével kezdjük, jó ha van ideje megdermedni :) Ez nem más, mint az általam készített cukkini krémsajt amit ebben az esetben tényleg csak csipet só kerül és nem k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA narancsokat meghámozzuk, kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. Folpack-kal kibélelünk egy tálat (nekünk 2,5 l tál), majd az alját és az oldalát kirakjuk a narancskarikákkal és elkész...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű