Hozzávalók / 6 személyre:
-1 kg marhalábszár egészben
-1 db nagy marha velőscsont (vagy sertés csülökcsont)
-zsír
-3 fej hagyma
-200 g sertészsír
-só, bors
-1 db paradicsom
-1 db paprika +1 erős paprika (ha csípősre szeretnénk)
-1 db zellerszár
-3 gerezd fokhagyma
-1 ½ - 2 l alaplé
-3 l víz
-1 tk őrölt kömény
-4-5 db krumpli
-3 db sárgarépa
-1 db kis zellergumó
-1 - 2 szál zellerzöld
A csipetkéhez:
-100 g liszt
-1 db tojás
-1 csipet só
A marhahúst és a csontokat alaposan sózzuk és borsozzuk, egy tepsire tesszük, majd egy kevés zsírt ( a legjobb a liba- vagy a kacsazsír, de persze a sertészsír is megfelel) dobunk közé és már irány is a 230 fokra előmelegített sütő, kb. 30 perc. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni.
Közben az apróra vágott hagymát jó sok zsírban alacsony
hőfokon szépen megdinszteljük. Kb. fél óra alatt teljesen puha lesz a
hagyma és összeesik, ekkor mehet rá a pirospaprika: elkeverjük és rögtön ezután jön két merőkanálnyi alaplé/víz, majd a félbevágott paradicsom és a paprika (ezeknek a héját majd ki lehet könnyen szedni a levesből). Hozzáadjuk a zellerszárat és az aprított fokhagymát is.
Nagyobb kockákra vágjuk a húst és a pörköltalapra dobjuk, pár percig pirítjuk, majd a csontokat is hozzáadjuk, felöntjük az alaplével és a vízzel. Sózzuk és borsozzuk, és köménnyel ízesítjük. 3 órán át főzzük.
Az utolsó 1 órában mehet bele a felkockázott krumpli, répa, zeller és a zellerzöld is.
Közben előkészítjük a csipetkét. A lisztet a tojással és egy csipet
sóval ruganyos tésztává gyúrjuk, majd apróra csipkedjük. Az utolsó 10 percben beleszórjuk a csipetkét is a levesbe. Amint feljönnek a
leves felszínére még kb. 5 percig főzzük és kész is vagyunk.
A megmosott egész tyúkot, a farhátakat hideg vízbe tesszük. Ehhez hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket. Ízlés szerint fűszerezzük, majd felforraljuk. Lassú tűzön, épp csak gyöng...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Vajon megdinszteljük a lereszelt fokhagymát, rádobjuk a két ek lisztet, majd felengedjük tejjel. 2. Amikor egyneművé válik, beledobjuk a leveskockát, megborsozzuk. Közepes láng...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat, rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz ad...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű