1 kg liszt
½ kg áttört, héjában főtt burgonya
2-3 dkg só
2 g kristálycukor
3 dkg élesztő
4-5 dl tej, amennyit a tészta felvesz
olaj a sütéshez
A lisztbe beletesszük az áttört burgonyát és a sót. 2-3 evőkanál langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, és ezt is hozzáadjuk. A maradék langyos tejjel tésztát dagasztunk. A kenyértésztánál kicsit lágyabb tésztát kell kapnunk. Amikor már szép simára dagasztottuk, konyharuhával letakarva 30 percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tésztánk, nyújtódeszkára borítjuk és kicsit átgyúrjuk. Tenyérnyi darabokat tépünk belőle, amelyekből kis cipókat formázunk, majd a deszkán letakarva még 10 percet pihentetjük. Csak közvetlenül a sütés előtt formázzuk meg. A kezünkbe veszünk egy „cipót”, és körbe- körbe haladva, kifelé óvatosan húzogatjuk, klasszikus lángost nyújtunk belőle, amelynek a közepe egészen vékony, a széleinél pedig vastagabb. Bő, forró olajba téve, mindkét oldalát kisütjük, és papírtörlőn lecsepegtetjük.
Az égetett tésztához a hozzávalókat kimérve a kezünk ügyébe készítjük. A 2,5 dl vizet egy fazékba öntjük és fölforraljuk. Beledobunk egy csipetnyi sót. Beletesszük a vajat, és me...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA kifliket karikára vágjuk, összekeverjük a darált mákkal, cukorral és vaníliás cukorral. A tejet felforraljuk. A tojássárgájákat elkeverjük egy kevés tejjel, majd a forrásban lévő...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sóval, a maradék cukorral.A tojásfehérjét verjük fel (de nem habnak) és keverjük össze a langyosra hűlt olvasztott vajjal. Öntsük...
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc Nehézség: Nehéz1. A tojásokat a cukorral habosra keverem robotgéppel 2. Hozzákeverem a többi alapanyagot. 3. Sütőpapíros piskótás tepsibe öntöm és rászórom fahéjas kristálycukorba forgatott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű