60 dkg finomliszt
1 cs. ek. só
25 dkg vaj (vagy margarin)
25-30 dkg reszelt sajt
fél dl tej
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
kb. 2 dl tejföl
1 tojás
tetejére:
1 tojás
kb. 5 dkg reszelt sajt
A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a reszelt sajtot, azzal is elkeverem, majd a közepébe mélyedést készítek. Ide ütöm a tojást, teszem a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan összegyúrom. közepesen kemény tésztának kell lennie.
Lisztezett tányérra teszem, fóliával letakarom és legalább két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe teszem.
Sütés előtt kiveszem, ujjnyi vastagra nyújtom, kicsi, kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire ültetem őket. A tetejüket lekenem felvert tojással és mindre teszek egy-egy nagy csipet sajtot. Hagyom a tepsin kelni őket. Ha egy egész éjszakát pihentek a hűtőben, akár egy órát is kelesztem mielőtt sütni kezdeném.
220-230 fokos sütőben kb. 18 perc alatt sülnek meg.
A Ráma és a só kivételével a hozzávalókból rugalmas kelt tésztát készítünk. (Só nem kell bele) A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. 2 tányér nagyságú kerek lapot nyújtunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát kiterítjük és megkenjük egy ecset segítségével vékonyan mustárral.Egymás mellé rárakjuk a bacon szeleteket, majd megszórjuk a reszelt sajttal és finoman rányomkod...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA margarint felolvasztjuk, megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a bacont. Ezután hozzátesszük az apróra vágott csirkemellet, fűszerezzük, és jól átforgatjuk, kissé le is süth...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt tejben felfuttatni, majd a többi hozzávalóval összegyúrni. Pihentetés után kinyújtani, a tetejét megkenni olvasztott margarinnal, majd összehajtogatni és újra pihenni...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes