20 dkg füge v, aszalt
20 dkg méz
20 dkg darált dió
10-30 dkg darált háztartási keksz (attól függ, mennyit vesz fel, hogy mennyi leve volt a narancsnak)
0.5 teáskanál őrölt fahéj
1 db narancs leve
A fügét vágjuk darabokra, majd öntsük le annyi forrásban lévő vízzel, hogy éppen ellepje. / ha aszaltból készítjük / Amíg a füge megszívja magát vízzel, addig daráljuk le a diót, és a háztartási kekszet. Amint megvagyunk mindezzel, a megázott fügéről öntsük le a vizet, majd tegyük forgókéses aprítógépbe, és daráljuk össze vele.A friss fügét nem kell áztatni.
Ha megtörtént, öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a mézet, a darált diót, a fahéjat és az egy narancs kifacsart levét. Ezután kevergetés mellett kezdjük el adagolni a darált kekszet addig, amíg össze nem áll egy olyan masszává, ami már formázható, és elválik az edény falától. A hozzáadott darált keksz mennyisége erősen függ a méz sűrűségétől, attól, hogy a füge mennyi vizet szívott magába, illetve attól, mennyi leve volt a narancsnak. Ha készen vagyunk, és van egy szép, nagy diós-mézes fügegombócunk, akkor tekerjük folpackba majd tegyük a hűtőbe egy órát pihenni.
Ha eltelt az egy óra, formáljunk belőlük diónyi golyókat. Beleforgathatjuk darált kekszbe, csokoládé darába, vagy színes cukorforgácsba.
kép 4205
1 dl langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját,...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűForrástól 5 percig {cukor + tojás} főzzük, utána beletesszük a diót, a kekszet, a vajat és a rumot. Majd vizes konyharuhával feltekerjük a megtöltött ostyalapot.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot, kakaóport, vizet forraljuk össze, hagyjuk hűlni. Keverjük bele a tejport és a vajat, reszeljük bele a narancs héját. A mazsolát aprítsuk fel, adjuk hozzá azt is. Formáz...
Elkészítési idő: 15-30 perc Nehézség: Könnyű1. A liszthez hozzáöntjük a mézet, a fűszert, a porcukrot, a vajat, majd utoljára a tojásokat. Összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe tesszük. 2. Ha lete...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz