3 kg almapaprika (használhatunk cseresznye- vagy hegyes erős paprikát is, akár vegyesen, a kicsit érettebb, pirosodó is nagyon jó bele)
1 l víz,
5 teáskanál só,
1 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát,
1 teáskanál borkén,
1 teáskanál szódabikarbóna,
5,5 dl 10 %-os ecet,
30 dkg cukor,
20-30 szem fekete bors,
mustármag ízlés szerint.
alaposan kimossuk és csírátlanítjuk az üvegeket és a tetőket,
a paprikákat több vízben alaposan megmossuk,
figyeljünk, hogy csak ép, egészséges paprikát legyenek köztük,
a paprikák szárát levágjuk,
a hozzávalókból elkészítjük a savanyító felöntő levet,
a léhez az összes hozzávalót hozzáadjuk a hideg vízhez és alaposan összekeverjük a levet, hogy a cukor is elovadjon,
a paprikákat elrendezzük az üvegekben,
majd ráöntjük a levet, hogy ellepje a paprikákat,
celofánnal és az üvegtetőkkel légmentesre lezárjuk,
már mehetnek is a spájzba a többi savanyúság mellé.
A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik.
A paradicsomot hosszasabban - akinek kertje, terasza van - a napon teljesen megaszaljuk, vagy sütőben, hőlégkeverésen először 3 órát 100 fokon, résnyire nyitott ajtónál, majd továb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paprikát megtisztitjuk a zöld részeitől és ledaráljuk a fokhagymával együtt.Hozzátesszük a sót,olajat és lassú tűzün elkezdjük főzni.Kb.20-25 percig főzzük,üvegekbe rakjuk,fejre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent megtísztítok, mag ne maradjon a paprikában! A paradicsom héját lehúzom. A zöldséget ledarálom vagy aprítógéppel pépesítem. Lassú tűzön másfél-két órát főzöm a babérlevé...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűHa megfőtt, akkor tesszük bele a szalicilt. Melegen üvegbe merjük, és dunsztba tesszük.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz