0,5 kg száraz kalács (vagy 8 kifli)
4dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
5 tojásfehérje (lehet több is ha még magasabb habot szeretnénk)
5 kg darált dió
1 evőkanál porcukor
1 kiskanál fahéj
15-20 szem szilva
1 fürtnyi szőlőszem (zöld, kék vegyesen)
3 db alma
Barack-vagy szilvalekvár
A kalácsot kis darabokra tördeltem egy tálban és leöntöttem a tojássárgával és vaníliás cukorral összekevert tejjel. Amíg megszívta magát a kalács, megtisztítottam a gyümölcsöket: a szőlőt megmostam és leszemeztem, a szilvát megmostam és kimagoztam, az almát megpucoltam és szeletekre vágtam. A darált diót elkevertem a porcukorral és fahéjjal.
Egy jénai tálat kivajaztam és az aljára terítettem a tejjel átitatott kalácsot. Meghintetem a diós keverékkel, majd ráfektettem az alma szeleteket. Ismét diós keverék következett majd a szőlőszemek és szilvák. Végül a diós keverék maradéka zárta a rétegezést. 180 fokos sütőbe 20 percre betettem a máglyarakást.
Közben a fehérjéket kemény habbá vertem, hozzákevertem 3 evőkanál lekvárt. Ezt a habot a rakás tetejére simítottam, villával megcifráztam és visszatettem a sütőbe. Addig folytattam a sütést míg a hab teteje szép, aranybarna színt nem kapott (~8perc).
15x28cm-es jénai tálban sütöttem, ami 7 cm magas. Ebből 6 db, felnőttnek való adag kijön ami ebédre, vacsorára is fogyasztható második fogásként. Mi ebédre ettük tejlevessel.
Vajat az étcsokival és a cukorral felolvasztjuk. A kekszet és a magokat durvára aprítjuk. Összedolgozzuk a hozzávalokat, és rudat formázunk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, a kakaóport, a kólát és végül a sütőporral elvegyített lisztet. Gépp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokat és a cukrot kissé kihabosítom, hozzáadom a lekvárt és a puha zsiradékot (pl. margarint), ezután a vanília kivonatot, és a citromhéjat. A rizslisztet, keményítő...
Elkészítési idő: 15+30 perc Nehézség: KönnyűEgy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd, folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk először a tojásokat, majd a vajat, a baracklekvárt a kakaóport, végül a darabokra tört...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű