menu

Családireceptkönyv.hu

Fatörzs tojás nélkül készült krémmel.


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Piskóta tészta:

4 db tojás
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
Krém:

25 dkg margarin (Rama)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
1-2 ek kakaó
ízlés szerint grillázs

Elkészítés:


Keverőtálba tenni az egész tojásokat és hozzáadni a cukrot, majd jó habosra keverni. ( legalább háromszoros mennyiségű legyen)
Ekkor állandó keverés mellett hozzáadni a vaníliaaromát és a két evőkanál forróvizet.
Még párpercig így keverni tovább.
Végül beleszitálni a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverni.
SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!

Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél150 fokon 12 percig sütöttem)

Egy sütőpapírt megszórni porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát, rögtön ráfordítani, és lehúzni róla a sütőpapírt.

Egy konyharuhát benedvesíteni (éppen csak nyirkos legyen), majd a forró tésztát letakarni vele.
Így letakarva hagyni teljesen kihűlni. (nem kell félni a tészta nem szívja magába a nedvességet)
Ha kihűlt levenni róla a konyharuhát és óvatosan felcsavarni. A pudingport a tejjel simára keverni, majd állandó keverés mellett sűrűre főzni. Félretenni és hagyni teljesen kihűlni.

A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverni, majd apránként hozzákeverni a kihűlt pudingot. (addig keverni, hogy jó habos legyen a krém)
Végül kétfelé venni a krémet.

Az egyik fele krémhez hozzáadni a kakaóport és így is jól kikeverni.
A másik fele krémhez hozzákeverni az ízlés szerinti mennyiségű grillázst, és ezt is jól kikeverni. (minél több benne grillázs, annál finomabb)

Grillázs recept itt található!!!!!


A piskótát kicsavarni, majd rákenni a grillázzsal ízesített krémet. Óvatosan feltekerni és egy tálcára helyezni.
A külső felét bekenni a kakaós krémmel, majd fatörzshöz hasonlóra mintázni.

Én legalább egy nappal előbb elkészítem, így az ízek jól összeérnek. Hűvös helyen tárolom, így szépen tudom szeletelni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt a grillázs készítési módot szeretném megosztani azokkal, akik szeretik a diós-kramellizált ízű krémeket. Én a fatörzsbe kent krémet mindig ezzel teszem még finomabbá. Azt is sütök még az ünnepekre, és a receptet később hozom. Különböző tortákhoz, és krémes süteményekhez szoktam még felhasználni. A karamell és a megpörkölődött dió, remek ízt ad a krémeknek. Természetesen először az alapkrémet kell elkészíteni kevesebb cukor hozzáadásával, majd ha már jól kikevertük, akkor kell apránként hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű darált grillázst.

10 dk kristálycukor
10-15 dk dió

Egy serpenyőbe beletenni a cukrot és a diót, majd elkezdeni melegíteni. Ha már a cukor kezd megolvadni, mérsékelni kell a lángot. Állandó keverés mellett addig karamellizálni, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levenni a tűzről és még forrón, egy olajjal megkent fém tálcára önteni. Kicsit szétteríteni, és teljesen kihűteni. Amikor már kihűlt, egy kemény állag lesz belőle. Ezt apróbb darabokra törni, majd diódarálón ledarálni.
Bármilyen krémet ízesíthetünk vele.

A forró masszát lehet még márványlapra, vagy esetleg kicsit megolajozott deszkára is tenni. (én egy alumínium tálcát használok erre a célra)

Fatörzs tojás nélkül készült krémmel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Tejfölös-pudingos sütemény
Tejfölös-pudingos sütemény

A tésztának valókat összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen és két részre szedjük.. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és az egyik kinyújtott lapot beletesszük. A pudingokat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Margarinos szelet
Margarinos szelet

A tészta 180 fokon sül- nálunk ez az ideális hőfok- 8 perc A lisztes alap készítése : 0,5 liter tejbe 5 evőkanál lisztet keverünk, csomómentese keverjük habverő segítségével. Ezut...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Gyümölcsös créme brülée
Gyümölcsös créme brülée

A bogyós gyümölcsöt a tálkák aljára tesszük. A habtejszínt a vaníliával és citromhéjjal lassú tűzön melegítjük fel. Fém tálban gőz felett összekeverjük a tojást a cukorral és a...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Citromos  túrós
Citromos túrós

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk