A fehér tésztához
2 tojás
10 dkg cukor + 4 dkg a habba
17,5 dkg liszt
1,75 dl olaj
1,75 dl tej
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
só, citromlé
A kakaós tésztához
2 tojás
10 dkg cukor + 4 dkg a habba
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
17,5 dkg liszt (a kakaó súlyával együtt)
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
só, citromlé
A krémhez
2 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj
13 dkg étcsoki
2 dkg cukrozatlan kakaópor
Valamint: 15-20 dkg kristálycukor
A habverő tálba mérem az olajat, a tejet, a nagyobb adag cukrot és a tojások sárgáját, amiket kicsit össze is keverek, majd hozzákeverem az előzőleg jól elvegyített lisztet, kakaót és sütőport. Addig verem, míg kissé kivilágosodik. A tojásfehérjéket a kevesebb cukorral, pár csepp citromlével és 1 csipet sóval kemény habbá verem. Kis adagokban keverem a kakaós masszához. A sima tésztával ugyanígy járok el, a folyamat megegyezik, csak kakaó nélkül. Egy kb. 32x19 cm-es magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a két színű masszát felváltva beleöntjük. 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Fejjel lefelé kiborítom és hagyom kihűlni. A széleit egyenesre, a tetejét pedig fél cm vastagon vízszintesen egyben levágom. 8 egyenlő kockára igyekszem beosztani a nagy tésztát.
A 8 kocka közepét kivájom,hogy üreges legyen, ide fog kerülni a krém. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdem hevíteni, míg a cukor elolvad. Ezután rögtön habverővel addig habosítom, míg teljesen ki nem hűl! A hűtőből kivett vajat felkockázom, és hozzákeverem a tojásos habhoz. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztom, benne a kakaóporral, majd hozzáöntöm a vajas masszához, és jól átkeverem. A kockákba töltjük. Cukrot olvasztok, ha világosbarna színű rácsurgatom a tésztalap közepére, és egy kenőkéssel egyenletesen elsimítom a tésztán. Egy kés széles pengéjét vajazom, 8 egyenlő négyzetre jelölöm a karamellt. Majd ha kicsit megszilárdult a cukor, a kés élére rácsapva eltöröm és a kockákra helyezem a lapokat.
.A lisztet egy tálba tesszük, a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk,...
Elkészítési idő: 60 perc+ piente Nehézség: KönnyűA meggybefőttet lecsepegtetjük. A tésztához a tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A tojások sárgáját a kristálycukorral kikeverjük, apránként hozzáadjuk a meleg vizet...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókat összeturmixoljuk, és pár percet állni hagyjuk, hogy az útifűmaghéj megszívja magát. Majd gofrisütőben kisütjük. Lekrvárral tálaljuk, de önmagában is szivesen eszeget...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA banánokat villa segítségével nyomkodd szét. A vajat a cukorral keverd habosra, tedd bele a pépes banánt és a tojásokat is. Szitáld bele a sütőporral és a csokireszelékkel vegyíte...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű