50 dkg liszt
10 dkg margarin
2 ek tejföl
2 db egész tojás
2 ek cukor
1 csipetnyi só
3 dkg friss élesztő
4 dl langyos tej
50 dkg szilva
6 ek őrölt fahéj
(amennyiben szükséges, tetszés szerint cukor)
Egy 3 literes fazékban készítsük a tésztát, mert ebben jól ki tudjuk keleszteni. A tojásokat a cukorral, a tejföllel, a margarinnal és a sóval jó habosra kikeverjük. Közben a lagyos tej egy részével és kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Amikor kész az élesztő, a lisztet a tojásos masszához adjuk, majd beleöntjük a felfutott élesztőt és a maradék tejet. A tésztát jól kidolgozzuk. Nokedli lágyságú tésztát kell kapnunk. A fakanalat benne hagyva, fedővel és egy konyharuhával letakarva langyos helyen kb. fél órán át kelesztjük a tésztát. A fazéknak majdnem tele kell lennie.
Egy nagyobb tepsit kemény margarinnal kikenünk és ebben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát. A tetejét megszórjuk kevés darált keksszel, majd egyenletesen rátesszük a kimagozott szilvát. A szilvaszemekben a mag helyére fahéjjal kikevert szilvalekvárt töltünk. Az egész tésztát megszórjuk fahéjas kristálycukorral, majd előmelegített sütőben, (gázsütő 5-6 fokozat) kb. fél óra alatt készre sütjük. Szép pirosnak tésztát kell kapjunk.
Kihűlés után szeleteljük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető
A cukrot elkeverem a 8 tojássárgájával - belekeverjük a lisztet ... -felteszem a tejet főni , bele kavarom a tojásos masszát -addig főzöm amíg kezd sürüsödni akkor -l...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA tésztának valókat összegyúrjuk, hogy egy közepes keménységű, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. /tejföllel lehet korrigálni először kevesebbet majd ha igényli akkor mehet bele...
Elkészítési idő: 1,5-óra Nehézség: KözepesA tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. A sütőport és a kakaóport elvegyítjük a liszttel, majd az étolajjal együtt a tojásos masszához keverjük. A tojásfehérjét kemény...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű