1 kg liszt
2 csomag sütőpor
20 dkg zsír
4 egész tojás
2 teáskanálnyi só
ha szeretjük, akkor egy kis őrölt bors
egy kis tejföl a gyúráshoz
50 dkg teperő darálva
A lisztben eloszlatjuk a sütőport,sót, elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tojásokat, majd olyan keménységűre gyúrjuk, mint a rétestészta, kell bele majd egy kis tejföl is, annyit adagoljunk, amennyire szükség lesz.
Gyúrás után kinyújtjuk, megkenjük a tepertővel, az összest belekenjük.Ha nincs gyerek a háznál, és szeretjük a borsot, akkor megszórhatjuk most. Összehajtogatjuk, aztán legalább fél órát hideg helyen, hűtőben pihentetjük. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk.
Ha van időnk, és kedvünk, még egyszer-kétszer megismételjük ezt a hajtogatást.
Amikor már sütni akarjuk, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd berácsozzuk a késsel. Közepes pogácsa szaggatóval szépen kiszaggatjuk, aztán felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon készre sütjük. Sütési idő: Nagyjából fél óra. Tűzhelytől függően lehet kevesebb is az idő.
A lisztet összekeverjük az expressz élesztővel. Hozzáadjuk a sót, tejfölt, olvasztott vajat és a tojást. Konyhai robotgéppel sima tésztává dagasztjuk. Lisztezett deszkán kb. 2 cm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A közepébe krátert csinálunk, beleütjük a tojások sárgáját, beleszórjuk a sót, és belemorzsoljuk az élesztőt. A sajtot közepes, vagy nagyob...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük. A tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és 15 percig állni hagyjuk. 2.) Elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a gombát megpucoljuk, alaposan megmossuk, és felszeleteljük. Előveszü...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes