menu

Családireceptkönyv.hu

Nagyi almás pitéje


Írta:

Elk. idő: 1 1/2 óra
Adag: attól függ
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:


A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű (frissítés: kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halvány-drapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lusta asszony sütije
Lusta asszony sütije

Előmelegítjük a sütőt. Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a mákot, a cukrot, az olajat, a tejet, a tojást és a csipet sót, jól elkeverjük (én kézi mixert használtam)....

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Almás-mákos pite 2.
Almás-mákos pite 2.

Az almákat lereszeljük, majd hozzáadjuk az őrölt mákot, a nyírfacukrot, a tejfölben elkevert tojást és a sütőporos lisztet, végül az olajat. Mindent alaposan összekeverünk, és e...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Cseresznyés pite
Cseresznyés pite

Először a cseresznyét magozzuk ki, majd tegyük félre. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a csipet sóval és a kristálycukorral (én 15 dkg cukrot tettem bele, de ez ízlés dolga)...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tiramisu
Tiramisu

Különválasztom a tojásokat, fehérjét kemény habbá verem, sárgáját is kike ki keverem hozzá adom a sajtot a túrót, meg vaníliás cukrot, és a sima cukrot. Majd hozzá adom a fehérje...

Elkészítési idő: Kb 15p
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk