70 dkg füstölt csülök
2 pár debreceni kolbász
20 dkg szárazbab
3 szál fehérrépa
5 szál sárgarépa
1 zeller
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
5 dkg liszt
1 tojás
fűszerpaprika
olaj
só, bors
A babot egy éjszakára áztasd be, így sokkal finomabb lesz. A csülköt a babbal együtt tedd fel főni körülbelül két és fél liter vízben, majd kezdd el megpucolni a zöldségeket. Amelyikkel kész vagy, add hozzá a leveshez, majd jöhet a kolbász is. Lassú tűzön főzd az egészet addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha ez megvan, szedj ki mindent, a babot hagyd a lábasban.
Kockázd fel a csülköt, karikázd fel a kolbászt, majd készíts rántást a hagymából, lisztből, fokhagymából és a fűszerpaprikából - amikor az utóbbit adod hozzá, vedd le az edényt a tűzről. Ha kész a rántás, mehet a levesbe, majd a többi összetevőt is hozzáadhatod. Végül készítsd el a csipetkét tojásból, egy pici sóval és liszttel, szaggasd bele, várd meg, amíg megfő, és már kész is vagy.
Jókai-bableves
Kiváló, 19.századi regényírónk, Jókai Mór nevét őrzi. Úgy tartja a fáma, hogy Jókai egyik kedvenc étele volt a bableves. Első felesége, Laborfalvy Róza nemcsak a kor ünnepelt színésznője volt, hanem kiváló háziasszony is – ezért van, aki szerint a felesége bablevesét imádta. Az íróról szóló feljegyzésekből azonban kiderül, hogy az édesanyja bablevese volt az író számára a legkedvesebb fogás.A legtöbb, ma közkézen forgó Jókai-bableves receptjéről azt tartják közlőik, hogy azok az eredeti változatok. Eredeti azonban csak egy lehet. A legvalószínűbb, hogy a többféle zöldséggel készült bablevesben valóban volt füstölt csülök (hagyományos és nem a ma elterjedt gyors érlelésű), tradicionális füstölt kolbász (debreceni még nem létezett abban az időben), hagyma, tejföl és csipetke.
Elkészítettem a zöldséglevest – olivaolajra rádobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, a hagymakrémet, pirítottam egy keveset, majd a felszeletelt sárgarépával kezdtem. Jól átforgat...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA kaprot apróra vágjuk. A vajjal (vagy zsírral) és liszttel világos rántást készítünk, beletesszük a kaprot, és kicsit meghervasztjuk. Feleresztjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, ét...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húst megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, kiolvasztjuk benne a szalonnát, majd megfonnyasztjuk benne a fel...
Elkészítési idő: 3,5 óra Nehézség: Nehéz1. A fokhagymát megpucoljuk, darabokra vágjuk és kevés olajon kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, kavargatva tovább pirítjuk, majd felöntjük a húsalaplével. 2. A krumplit m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű