Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt,
1 dkg élesztő,
3-3,5 dl víz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk,és szobahőmérsékleten,fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra).Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe,nehogy túlkeljen.
Kenyér hozzávalók:fél kg kenyérliszt,
1 dkg élesztő,
2-3 evőkanál olaj,
2 teáskanál só
,25dkg öreg tészta,
3 dl víz.
Kedves ismerőseim!
Annyian kértétek a kenyér receptjét,hogy most ide leírom nektek.
Házi kenyér "öreg tésztával".
A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk.
Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.
Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel.230 fokos előmelegített sütőbe tesszük,de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kisit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés,de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét,és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik.
Remélem sokaknak segítettem.Nem bánjátok meg,ha megsütitek.
Jó sütögetést kívánok!
A kéksajtot tálba tesszük és villával kissé összetördeljük. Hozzákeverjük a vajat, a zöldfűszerekkel ízesítjük, végül beledolgozzuk a zsemlemorzsát. Fóliára tesszük és ügyesen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tépett sertéshús főzésével kezdjük: a lapockát kb. 6x4cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalukon kör...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLegelőször bekapcsolom a sütőt 180 fokra. míg melegszik elkészítem a piskótát. A 6 tojás fehérjét a sóval kemény habbá verem. nem kapcsolom ki a mixert, úgy adom hozzá egyesével a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKaszinó tojás A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Leszedjük a héját, és óvatosan, figyelve, hogy hol van a sárgája, kettévágjuk. A tojások sárgáját habosra k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű