- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl langyos víz (kb) vagy a krumpli leve
- pici cukor
- 1 kávés kanál só
- 1 e kanál ecet
- 2 e kanál olaj
- 1 főtt krumpli mehet bele
A lisztet kimérem, és átszitálom.
A lkb 1 dl langyos vízbe belekeverem a cukrot, majd rá szórom a az élesztőt, kis darabokban. Meghintem 2 kanál liszttel és félre teszem.
A liszt szélébe szórom a sót, letakarom ne érintkezzen közvetlen az élesztővel. Közepébe lyukat csinálok, ide öntöm a felfutott élesztőt,a többi vizet, és a kanál ecetet.Össze dolgozom, vége fele teszem hozzá az olajat. Dagasztom kb 10-15 percig, majd kelesztő tálba teszem kb 20 percig.
Lisztezett felületre borítom és megformázom. Sütőpapíros edénybe teszem és ismét kel konyharuhával letakarva 10 percig, majd éles késsel bevagdosom. Tovább kelesztem 10-15 perc. Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra. mielőtt sütőbe teszem a megkelt kenyeret lekenem vízzel. Sül a kenyérkém kb 15 percet 230 fokon majd 200 fokon 15 perc. Tetőt leveszem és20 percig sütöm.. A kész kenyeret lekenem vízzel és hideg helyre teszem hűlni.
https://www.facebook.com/groups/280135839123738/posts/1344338856036759/?__cft__[0]=AZUSarpRPgu8E1p2hZ8IPy_52uFAg6spXoI5O2c8vo3_06IDu1jTdIpEw8BJCKjs4sXqgA2ftB1NphOXdPc4kCRDRGJgvdd5o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklát héjában puhára főzzük (lehet sütni is), majd amikor langyosra hűlt, meghámozzuk és feldaraboljuk. Egy műanyag kancsóba tesszük (abban egyszerű összeturmixolni, nem fröcc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Fogjunk egy edényt és szitáljuk bele a lisztet, majd öntsük bele az élesztőt, a cukrot, a sót, és ezeket jól keverjük össze. Ezután mehet bele a langyos víz. 2. Egy villával...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz előtészta hozzávalóit összekeverjük, letakarva 20 percig felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a "tészta" hozzávalóit, egyneművé kutyuljuk. Újra lefedjük, 20 percig kelesztjük. A tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű