80 dkg búzafinomliszt
35 dkg porcukor (én átszitáltam)
5 dkg margarin
4 tojás
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (nálam: Kotányi-féle mézessütemény néven)
1 mokkáskanál só
2 teáskanál szódabikarbóna
5 evőkanál méz
+ 1 tojás a lekenéshez
Cukormázhoz:
2 tojásfehérje
1 csipet só
30 dkg porcukor
Az alapanyagokat összegyúrom. (A tökéletes elegy érdekében előbb a száraz összetevőket egy kézi habverővel alaposan átkeverem, utána adom hozzá az olvasztott margarint és tojásokat, végül fokozatosan addig adagolom a mézet, amíg egy nyújtható tésztát nem kapok.)
1 éjszakára hűtőbe teszem. A tésztát 4 mm-esre nyújtom, kiszaggatom – egymás között legalább 2 centi távolságot hagyva – zsírpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a felvert tojással a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses funkcióval 5 percig sütöm (gázsütőben 5-6-os fokozat a jó). Hagyom kihűlni.
Elkészítem a cukormázat: a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem, hozzáadom a porcukrot, és további 20(!) percig jól kidolgozom! Zsákba töltve díszítem.
További lehetőségek a díszítésre: magvak, kandírozott gyümölcsök, színes, vagy arany/ezüst cukorkák, tortabevonó.
Mint mindenki, mi is a puha mézeskalácsot szeretjük, ezért örültem meg ennek a receptnek. Ha így készíted el, akkor már sütés után azonnal puha méziket kapsz!
Khm… kézügyességben nem vagyok jó (legalábbis ami az apró munkálatokat illeti, de pl. a csomagolásom is hagy némi kívánnivalót maga után…), szóval jobbnak láttam a saját fotó helyett pedig valódi inspirációs képeket keresni ehhez a recepthez…
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét kezdd verni a csipet sóval. Ha félig kemény, több részletben add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Amikor pedig már a habverőn megáll a...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűEgy keverőtálba tegyük bele a puha vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a lisztes-keményítős...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóiból omlós tésztát készítünk gyorsan összedolgozva, majd a hűtőben pihentetjük. 2. Kinyújtjuk, kb. 5-6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk, tepsibe sorakoztatju...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyűa tejfölt kikavarjuk a porcukorral+ vanilia -a tejszint felverjük és összekeverjük a tejfölös keverékkel --a legvégén a citrom leve és reszelt héja -egy magasfalu tálba elkezdjü...
Elkészítési idő: 20 Nehézség: Könnyű