2 csokor friss menta ( vagy 5-6 teafilter )
1 marék hársfavirág ( vagy 4-5 teafilter )
2 marék szárított, morzsolt csipkebogyó ( vagy 7-8 teafilter )
1 l szűrt almalé
10 dkg cukor vagy ízlés szerint
2 citrom
1 narancs
1-2 rúd fahéj
A díszítéshez: citromkarikák, friss mentalevelek
Nagyot csalódtam, amikor kilenc évvel ezelőtt, Svájcban, belekortyoltam egy pohárba, amiben egy kívánatos, pirosas ital volt. Savanykás, fanyar, cseppet sem édes íze először meghökkentő volt, de mire elfogyott, már tudtam, hogy sokat fogom még inni. Azóta itthon is rendszeresen készítem, kedvenc italunk egész nyáron.
Egy nagy fazékban forrni teszünk 5 l vizet. A gyümölcsöket forró vízzel jól megmossuk. Amikor a víz forr, beledobjuk a gyógynövényeket vagy a teafiltereket, a félbevágott gyümölcsöket, a fahéjat, és amikor újra felforr, a cukrot is. Kb. 5 percig még csendesen forraljuk, ezután levesszük a tűzhelyről. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Ha nem szeretnénk, hogy túl fanyar legyen az íze, a gyümölcsöket hamarabb kiszedhetjük.
Amikor teljesen kihűlt, hozzáöntjük az almalevet is, palackokba töltjük és hűtőben tároljuk.
Ha csipkebogyófilterrel készül a tea, a színe szebb, pirosas lesz, szárított gyümölcsből viszont, ilyen sárgás, de az íze nem változik. Ez a cukormennyiség tökéletes hozzá, így kitűnő szomjoltó, de ha valakinek mégsem ízlik, édesítse kedve szerint.
Tálalható kancsóban úgy, hogy citromkarikákat és mentaleveleket teszünk bele, vagy külön poharakban; így mindenki poharát citromszelettel és mentalevéllel díszítjük.
A tököt sütőben puhára sütjük (vagy a maradékot felhasználjuk). A húsát kikaparjuk a héjából, egy edénybe tesszük. Kis tejet és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, botmixerrel pürésítj...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűElőször a cukorszirupot készítjük el. 1 dl vizet forrni teszünk, és belekeverünk 10 dkg cukrot. Addig melegítjük, míg a cukor teljesen felolvad. A kész szirupot kihűtjük. A naranc...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA megmosott mentát a karikára vágott citrommal és a 2 liter vízzel 1 napig áztatjuk. Másnap hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, és összeforraljuk a forrástól számított 15 perc ala...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.Tisztítsd meg a gyümölcsöket, és darabold fel őket. 2. Folyó víz alatt mosd át a spenótleveleket is alaposan. 3. Turmixolj össze minden összetevőt, víz vagy joghurt hozzáadásáv...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű