menu

Családireceptkönyv.hu

Káposztalé leves székelyesen


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Húsgombóchoz
30 dkg darált sertéshús (kolbászhús)
1 db tojás
3 gerezd fokhagyma
bors ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika (priospaprika őrlemény)
1 teáskanál borsikafű (Erdélyben csombor)
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
Leveshez
25 dkg sertéslapocka (lehet egyéb sertéshús darab, ami nem kövér)
30 dkg sertés agyvelő
1 nagy db sárgarépa (vagyis murok)
1 közepes db pasztinák
1 kis db zeller
1 közepes db fehérrépa (ez alatt petrezselyemgyökeret kell érteni)
100 ml tejföl
2 dl tej
2 ek disznózsír
2 púpozott ek liszt
1 közepes db vöröshagyma (egészben főzzük a levesbe, majd kidobjuk)
1 l savanyú káposzta leve
2.5 l víz

Elkészítés:


Húsgombóc elkészítése
A darált húst sózzuk, fűszerezzük, az áttört fokhagymával keverve összegyúrjuk a tojással, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
Leves elkészítése
2,5 l hideg vízben feltesszük főni a kisebb kockákra vágott disznóhúst.
Megtisztítjuk a leveszöldséget, felkarikázzuk.
A puhulófélben levő húshoz öntjük a káposztalé felét. Beledobjuk a hagymát. Felforrás után a zöldséget is beletesszük, kis ideig együtt főzzük, majd a húsgombócokat is beleteszegetjük.
Amíg újra forr, elkészítjük a zsemleszínű rántást, amibe belekeverjük a tejfölt, a tejet, feleresztjük vízzel, és a levesünkhöz adjuk. Beleöntjük a többi káposztalevet is.
Hozzáadjuk a feldarabolt disznóagyat, és felforraljuk. Borsozzuk.
Sózni a végén célszerű, mert a káposztalé eleve sós. Ha nem lenne elég savanykás, akkor önthetünk még hozzá káposztalevet.

Káposztalé leves székelyesen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lebbencsleves
Lebbencsleves

1A zöldségeket megpucoljuk, tetszőlegesen feldaraboljuk, megmossuk. Lebbencsleves recept 2A tésztát, ha szükséges eltördeljük, majd az olajon megpirítjuk. Vigyázzunk, mert könnye...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csömöri gombócleves
Csömöri gombócleves

A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfutta...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Konyakos vadhúsleves
Konyakos vadhúsleves

A húst kicsontozzuk, leöblítjük, leszárítjuk, és kis kockákra vágjuk. A csontját megmossuk, fél liter vízben pici sóval feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és kis lángon,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Jókai-bableves
Jókai-bableves

Az előkészített babot a csülökkel 2-2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt. Lassan főzzük, amíg meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk