Húsgombóchoz
30 dkg darált sertéshús (kolbászhús)
1 db tojás
3 gerezd fokhagyma
bors ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika (priospaprika őrlemény)
1 teáskanál borsikafű (Erdélyben csombor)
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
Leveshez
25 dkg sertéslapocka (lehet egyéb sertéshús darab, ami nem kövér)
30 dkg sertés agyvelő
1 nagy db sárgarépa (vagyis murok)
1 közepes db pasztinák
1 kis db zeller
1 közepes db fehérrépa (ez alatt petrezselyemgyökeret kell érteni)
100 ml tejföl
2 dl tej
2 ek disznózsír
2 púpozott ek liszt
1 közepes db vöröshagyma (egészben főzzük a levesbe, majd kidobjuk)
1 l savanyú káposzta leve
2.5 l víz
Húsgombóc elkészítése
A darált húst sózzuk, fűszerezzük, az áttört fokhagymával keverve összegyúrjuk a tojással, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
Leves elkészítése
2,5 l hideg vízben feltesszük főni a kisebb kockákra vágott disznóhúst.
Megtisztítjuk a leveszöldséget, felkarikázzuk.
A puhulófélben levő húshoz öntjük a káposztalé felét. Beledobjuk a hagymát. Felforrás után a zöldséget is beletesszük, kis ideig együtt főzzük, majd a húsgombócokat is beleteszegetjük.
Amíg újra forr, elkészítjük a zsemleszínű rántást, amibe belekeverjük a tejfölt, a tejet, feleresztjük vízzel, és a levesünkhöz adjuk. Beleöntjük a többi káposztalevet is.
Hozzáadjuk a feldarabolt disznóagyat, és felforraljuk. Borsozzuk.
Sózni a végén célszerű, mert a káposztalé eleve sós. Ha nem lenne elég savanykás, akkor önthetünk még hozzá káposztalevet.
1A zöldségeket megpucoljuk, tetszőlegesen feldaraboljuk, megmossuk. Lebbencsleves recept 2A tésztát, ha szükséges eltördeljük, majd az olajon megpirítjuk. Vigyázzunk, mert könnye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfutta...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA húst kicsontozzuk, leöblítjük, leszárítjuk, és kis kockákra vágjuk. A csontját megmossuk, fél liter vízben pici sóval feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és kis lángon,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előkészített babot a csülökkel 2-2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt. Lassan főzzük, amíg meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű