A májgaluskához:
15 dkg csirkemáj
1 kk olaj
1 kk reszelt vöröshagyma
1 tejben megáztatott zsemle
1 egész tojás
liszt
só, őrölt bors
majoranna
A leveshez:
3 csirkeaprólék
3-4 kacsa- vagy libanyak
4-5 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
petrezselyem
pici karalábé
pici zellergumó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
6-7 szem egész bors
Grízgaluskához:
1 tojás
só
kevés sütőpor
búzadara
Az aprólékot és a zöldségeket hideg vízben feltesszük főni sóval, szemes borssal és a zöldségekkel. Takarékon főzzük, amíg a husik megfőnek.
Ha megfőtt, a levest átszűrjük, a zöldséget egyforma nagyságúra felkockázzuk.
A kifőtt májgaluskát és a grízgaluskát is beletesszük, megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel.
Májgaluska elkészítése:
A zsíradékon megpirítjuk a vöröshagymát, a tűzről levesszük, és hozzáadjuk a lekapart májat, a kifacsart áztatott zsemlét, a tojást, a fűszereket és annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk.
Egy órai állás után nedves kanállal vízben kifőzzük, majd beleteszzük a levesbe. Van, aki rögtön a levesbe szaggatja.
Grízgaluska készítése:
A tojást pici sóval és pici sütőporral villával összekeverjük, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
1 órán át állni hagyjuk, majd vízben kifőzzük lassan forralva. Egy hústűt beleszúrva érezni lehet, ha megfőttek a galuskák.
A húst ,gombát és a zöldségeket kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A burgonyát megfőzzük, kihűtjük. A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott húst és fehéredé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldséget és a csirkeaprólékot kicsire összevágni, olajon megdinsztelni, majd megsózni. Kis liszttel besatubolni , majd hideg vízzel felönteni. Tárkony fűszert rászórni!Amikor me...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA hagymát finomra aprítom, és olajon megpirítom, majd az apróra vágott csirkeaprólékot hozzáadom. Sóval, borssal ízesítem, és annyi vizet öntök rá, hogy éppen elfedje. Lefedem és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tyúkot megmossuk, és annyi hideg vízzel tesszük fel, amennyi jócskán ellepi, fedő nélkül felforraljuk. Közben megtisztítjuk a leveshez való zöldségeket (a zöldségeket nagyobb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű