25 dkg méz
5 dkg margarin
4 tojás
10 dkg porcukor
1 ek fahéj
késhegynyi mézes fűszerkeverék
2 dkg szalakáli
70 dkg finomliszt
A mézet és a margarint összemelegítjük. Egy másik edényben összekeverjük a tojásokat és a porcukrot, majd hozzákeverjük a margarinos elegyhez. Hozzáadjuk a fahéjat, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szalakálit, majd beleöntjük a langyos mézes alapba. Újból összedolgozzuk, majd kézzel belegyúrjuk a lisztet. Jól kidolgozzuk, majd nylonzacskóba tesszük és szobahőmérsékleten 24 órán át pihentetjük. Többet pihenhet, de kevesebbet nem.
A tésztából zsemlényi gombócokat formázunk, majd kinyújtjuk 4-5 mm-re és különböző formákkal kiszúrjuk. 180-200 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük.
A tésztához A lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és lágy tésztát gyúrunk. Ha túl keményre sikerült, tejföl vagy tej hozzáadásával lágyíthatunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes◾️A gyümölcsöt feltesszük főni. ◾️Hagyjuk, hogy elfője a levét és kicsit sűrűsödjön. ◾️Ezután édesítjük és átpasszírozzuk majd hagyjuk kihűlni. ◾️A kekszet ledaráljuk és össze...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helye...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 Először az almát megpucoljuk, lereszeljük majd kb. 15 perc alatt puhára pároljuk Ízlés szerint cukrozzuk és belekeverjük a fahéjat. 2 A margarint a lisztben elmorzsolom, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű