menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói galuska


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskótához: (20x25 cm-es tepsihez): 6 tojás, 12 ek. cukor, 6 ek. víz, fél cs. sütőpor, 1 ek. kakaópor (cukrozatlan), 1 ek. darált dió, 4+3+3 ek. liszt
A vaníliakrémhez: 1 l tej, 7 ek. cukor, 1 cs. van. cukor, 1 cs. van. pudingpor, 2 tojás
A rumos öntethez: 10 dkg mazsola, 1,5 dl víz, 7 ek. cukor, 3 ek. rum, reszelt citromhéj
A csokiöntethez: 5 ek. cukor, 1 dl víz, 1 púpos ek. kakaópor, 3 ek. rum, 1 cs. van. cukor
A hintéshez: 10 dkg durvára vágott dió
A díszítéshez: 0,5 dl habtejszín

Elkészítés:


Először érdemes az öntetek elkészítéséve kezdeni, mert úgyis hidegen kell azokat
felhasználni.
1. A vaníliakrémhez kikeverjük a pudingport a cukorral, tojássárgákkal, vaníliás cukorral és
kevés hideg tejjel, majd ezt a felforralt többi tejhez öntjük. Habverővel kevergetjük, és amikor besűrűsödött, még forrón belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
2. A rumos öntethez a cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót - a megmosott mazsolát is -, és hűlni hagyjuk.
3. A csoki öntethez felforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaóport, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
4. A piskótához felverjük a tojások fehérjét félig, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, a sütőport, és addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd ezt a masszát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 4 evőkanál lisztet teszünk és összekeverjük. A másikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál kakaóport teszünk és összekeverjük. A harmadikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál darált diót forgatunk bele.
A tepsit kivajazzuk/lisztezzük és egymás után kisütjük benne a 3 piskótát (mindegyik sütés előtt kitöröljük, majd vajazzuk/lisztezzük a tepsit). Kb. ujjnyi magas lesz, nem szabad nagyon kiszárítani!! 8-10 perc alatt megsül.
5. Egy üvegtálban vagy kis tepsiben a következőképpen rétegezzük: alulra tesszük a sárga piskótát és meglocsoljuk a rumos öntet 1/3-ával, ráegyengetjük a vaníliakrém 1/3-át + megszórjuk a durvára vágott dió 1/3-ával. Erre jön a kakaós piskóta, majd a rumos öntet másik 1/3-a, a vaníliakrém másik 1/3-a és a durva dió másik 1/3-a. Ezután következik a diós piskóta, melyet meglocsolunk a maradék rumos öntettel, rákenjük a maradék vaníliakrémet és megszórjuk a maradék durva dióval. Ha elkészült a rétegezés, lefóliázzuk és másnapig hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
6. Másnap tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle a desszertes tányérra, teszünk rá a felvert tejszínhabból, melyet megcsorgatunk a csokoládéöntettel.

Somlói galuska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Erdei gyümölcsös belga csokitorta
Erdei gyümölcsös belga csokitorta

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A csokoládét és a margarint hőálló edénybe tesszük és gőz fölött folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, de óvatosan, hogy...

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Túrótorta eperrel
Túrótorta eperrel

A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk az áttört banánt, citrom héját, vaníliás cukrot és a mézet. A zselatint 2 dl vízzel felmelegítjük, csak annyira hogy elolvadjon a por, majd ös...

Elkészítési idő: 60
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Flamingó szelet
Flamingó szelet

Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral elkever...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar A tökéletes kakaós piskóta receptje
A tökéletes kakaós piskóta receptje

A tojásokat vedd ki a sütés megkezdése előtt legalább fél órával a hűtőből. Fontos, hogy ne hidegen kerüljenek a tésztába. Ha szobahőmérsékletűek, válaszd őket ketté, és tedd külön...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk