1 kg liszt
25 dkg margarin vagy vaj
1 doboz kis tejföl
5 dkg élesztő
fél kávéskanál cukor
0,5 liter tej
só ízlés szerint
3 közepes krumpli
1 tojás
A krumplit meghámozzuk és megfőzzük, majd összetörjük. Amíg hűl, az élesztőt megkelesztjük a 3 dl tejben. Amikor az élesztő megkelt, a kelesztőtálban összeállítjuk a pogácsatésztát és meleg helyen addig hagyjuk állni, amíg a duplájára nem kelt.
Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással és 180 fokos sütőben sütjük. Ha szezámmagot vagy sajtot teszünk a pogácsára, akkor nem kell késsel rácsozni.
Ha türelmes vagy, pici pereceket is lehet a maradék tésztából formázni. Anyutól tanultam, ez nagyon bevált és olcsó.
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben. Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl ola...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint a liszttel elmorzsoljuk. A langyos, cukrozott tejfölben az élesztőt felfuttatjuk. Az összes hozzávalót összegyúrjuk és kb. 12 órát a hűtőben pihentetj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉrdemes a töltelék elkészítésével kezdeni. A tejfölt és a mascarponét elkeverem, félreteszem. A vajat az olajjal szintén elkeverem, ezt is félreteszem. A szalámit, sonkát, virslit,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, nem baj ha a vaj darabos marad benne. Kb. 40 X40 cm-re kinyújtjuk, majd félbe és még egyszer félbe (azaz négyrét) hajtjuk és éjszakára betes...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz