Hozzávalók:
Az öregtésztához :
250 ml langyos víz
250 g búzaliszt (BL55)( átszitálva)
40 g élesztő (friss)
1 evőkanál olaj
A tésztához:
1 kg búzaliszt (BL55)( átszitálva) mérjük ki pontosan mert minden zacskóban más súly van !!!!
25 g só
10 g porcukor (átszitálva)
2 evőkanál olaj
450 ml langyos víz
Elkészítjük az öregtésztát napközben pár órát (1-1.5) az ablakba meleg helyen pihentetve zacskóba , amikor lyukacsos szivacsos lesz már használható , ha jól ki izzadta magát )
Az öregtésztához a hozzávalókat beletesszük egy tálba és simára keverjük. Majd egy zacskóval letakarjuk.Hagyjuk állni pár órát (1-1.5) . )
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az öregtésztát a vizet is pontosan mérjük ki !! Jól kidagasszuk ez legalább 10 perc hogy könnyen formázható legyen.
Neylonnal és konyharuhával letakarva kelesztjük langyos helyen 30 percig. Majd átgyúrjuk és újra 45 percig kelesztjük , letakarva neylonnal és ruhával langyos helyen .
Ha megkelt formázzuk .
Majd beletesszük a kacsasütőbe . Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, de előtte bevágjuk a tetejét .
6. Az edény tetejét is és a tésztát is lespricceljük jól !!
Rátesszük az edényre és mehet a hideg sütőbe !!
200 C fokon sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még 20 perc alatt.
Arany barnára sütjük.
A sütőből kivesszük és egyből kiborítjuk rácsra és lespricceljük vízzel. H 1 kg 80 dkg körüli kenyerünk lesz !!
A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Megmosunk 2 kisebb burgonyát, vizesen betesszük a mikróba, így pár perc alatt héjában megfő. Kenyérsütőbe rakjuk...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra bemelegítettem. Habbá vertem a tojások fehérjét. Óvatosan hozzákevertem a sárgáját, aztán a többi hozzávalót. Szögletes formákba öntöttem. Tetejét megszórtam...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kovászt feloldottam a vízben, a lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, majd a feloldott kovásszal. Összeállítottam a tésztát és letakarva hagytam 10 percig pihenni a kelesztő t...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összekeverjük,dagasztjuk,majd langyos helyen kelesztjük.Miután megkelt,izlés szerint formázzuk és gőz fölött 20percig pároljuk. Viszonylag nagyobb méretű fazékba te...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes