2,5 dcl forró víz
3 e.kanál disznó zsír
2 e. kanál olaj
2 e. kanál ecet
1/2 kg átszitált sima liszt
1 drb tojás
csipetnyi só
A disznó zsírt,olajat,ecetet,sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáadjuk a lisztet ,tojást és jól kidolgozzuk a tésztát , letakarva 1 órát pihentetjük.Pihentetés után 3-4 részre osztjuk a tésztát, majd egy vászon asztalterítőn amit lelisztezünk kihúzzuk a tésztát óvatosan .
Amikor kész vagyunk ,töltjük tetszés szerint a rétestésztát , majd az asztalterítő segítségével felpergetjük rúd formára és a kizsírozott tepsikbe rakjuk és megsütjük
Rétes- töltelékek
(2 cipóból nyújtott lapokhoz elegendő mennyiségben.)
Almatöltelék:
1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük.
Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.
Túrótöltelék:
50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát.
Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.
Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.
Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.
Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.
Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.
0,5 liter tej 20 dkg cukor 2 cs vaníliás pudingpor 0,5 liter tejföl (20 %-os) 1 cs vaníliás cukor
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra melegítjük. A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a keverő tálba téve kikeverjük. Az így kapott masszát a kivajazott (lisztezni nem kell!), magas falú tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást jól kikevertem a cukorral és a sóval, hozzáadtam az aludttejet és az olvasztott margarint, alaposan kikevertem. Rászitáltam a lisztet, belekevertem az élesztőt. Annyi lisz...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA 3 tojássárgáját kikeverjük a vaníliás és kristálycukorral, hozzáadjuk a kefírt, a tejfölt és a mazsolát. Belekeverjük a fodros kockát (száraz tésztát) és a tejet. (Nagyon híg le...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű