a gombóchoz:
50 dkg burgonya
1 mokkáskanál só
15 dkg liszt
1 tojás
diónyi vaj
a leveshez:
1 evőkanál (kacsa)zsír
1 kisebb hagyma apró kockára vágva
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 csapott evőkaknál liszt (kb. 2 dkg)
1 mokkáskanál pirospaprika
krumplilé
1,5 l víz
2 dl tejföl
3 mokkáskanál só (vagy ételízesítő)
1 babérlevél
A gombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük a levét, rádobjuk a vajat, majd jól áttörjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet, elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk langyosra hűlt, áttört burgonyát, a tojás, és összegyúrjuk úgy, hogy a lisztet fokozatosan adjuk hozzá, attól függően, hogy a burgonya mennyi lisztet vesz föl. Ha már nem ragad a tészta, akkor lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, és lisztezett tányérra rakjuk, amíg a levest előkészítjük.
A hagymát forró zsiradékra tesszük, majd a lángot kisebbre véve megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kb. egy percig pároljuk együtt kavargatás közben, majd meghintjük liszttel, és kissé megpirítjuk. Levesszük a tűzről, meghintjük pirospaprikával, megkavargatjuk, majd felöltjük a krumplilével és a vízzel, valamint a tejföllel. Visszatesszük főni, időnként megkavargatjuk.
Beletesszük a sót, a babérlevelet, és felfőzzük.
Amikor fő, beletesszük a krumpligombócokat. Amikor a gombócok megfőttek, feljönnek a leves tetejére. Ilyenkor még egy-két percig főzzük, majd elkapcsoljuk alatta a lángot, mert el is készült.
A finomra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, rászórjuk a közepes kockára vágott krumplit, és megszórjuk pirospaprikával. Átforgatjuk és rögtön felöntjük 1 liter vízzel. Só...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyűelkészítés A csirkemellet hideg vízben (kb. 4 l) feltesszük főni. Mellé tesszük a megtisztított fokhagymát, hagymát, ízesítjük ételízesítővel, sóval, borssal, zsályával...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűgulyás disznó húst kockára vágtam......a hagymát megpucoltam és nagyon finomra megvágtam......a répákat megpucoltam majd hosszúkásra vágtam a 2dl olajon a hagymát megdinszteltem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymát és a vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük az olajon, sózzuk, borsozzuk. A lisztet rászórjuk - nem szabad pirítani -, s majd az alaplével felöntjük, foly...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű