50 dkg liszt
Kb 2-3 dl tej
1 csomag száritott élesztő (7 -10 gramm)
Vagy 20-30 gramm friss élesztő
5 dkg cukor
4 tojássárgája
Csipet só
És turpisság Kotányi Veggie Sweet füszerkeverékből egy kevés
50 gramm vaj
Kb 1 dl langyos tejbe keverd el alaposan a cukor felét, majd ha ezzel megvagy szórd bele az élesztőt (instant és rendeset is) és szórd meg a tetejét egy kevés lisztel.
Egy tálba szórd bele a lisztet csipet sót a maradék cukrot, és a fűszerkeveréket már ha használod.
Keverd össze közepére egy kisebb lyukat majd a 4 tojássárgája, és az élesztő,
Öntsd hozzá a maradék tejet kb 1 dl és kezd el gyúrni, állagtól függően a maradék tej vagy éppen lisztet adj hozzá, hogy egy szép selymes puha tapintású, édeskés, élesztős illatú tésztát kapj.
Ha ezzel megvagy vedd ki a tálból és az asztalon kezd el dagasztani, gyúrni egy jó 10-20 percig.
Miután meguntad, már izzadsz és kiabáltál vele, lisztezd be az edény alját jöhet bele a tészta, szórd meg lisztel be is vághatod akár és tedd meleg helyre 1 órára.
Ha ezzel megvagy lisztezett felületre borítsd ki nyújtsd ki Ujjnyi kb 1,5 cm vastagra szaggasd ki és nyomj bele a közepébe egy lyukat.
Takard le őket hagyd állni egy kicsit majd 170 fokos olajba a lyukas tetejükkel lefele fedő alatt 1-2 percig süsd, utána fordit és fedő nélkül még egy 1-2 perc.
Ha készen van szórd meg őket bőségesen porcukorral, lekvárt bele és degeszre evés :D
Én még egy 1 csomag vaniliás cukrot is hajitottam bele
Lágy, hólyagos tésztát dagasztok, amikor már szép sima, hólyagos, 2-3 részletben hozzádolgozom az olvasztott vajat is. Olajozott tálban, folpackkal letakarva a duplájára kelesz...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször ledaráljuk a diót, felfuttatjuk az élesztőt, kimérjük a lisztet, majd a tojást, cukrot, citromhéjat, az élesztőt beletesszük a tálba. Robottal addig dolgozzuk a tésztát míg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt egy evőkanál cukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk. 2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat, a csipetnyi sót, a ma...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű