A laphoz:
20 dkg finomliszt
6 dkg olvasztott méz
6 dkg porcukor
2 dkg vaj
2 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
A tésztához:
30 dkg aprított dió
8 tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál savanykás baracklekvár
A krémhez:
8 tojássárgája
10 evőkanál cukor
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
30 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
A mézes lap lekenéséhez:
2 evőkanál baracklekvár
A krém tetejére:
5 dl habtejszín
5 dkg csokireszelék
A lap hozzávalóit összegyúrjuk és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon (180°C-on, 10-12 perc).
A habtésztához egy ugyanakkora tepsit sütőpapírral kibélelünk és az aprított diót beleszórjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes aranyszíne legyen! A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a baracklekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra és 180°C-on 10-15 perc alatt megsütjük.
A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük és a vajjal habosra keverjük.
A sütemény összeállítása:
A mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rásimítjuk a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós felülete kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszínt. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg.
A sütemény nagyon finom, bármely ünnepi asztalon megállja a helyét. A receptet Császár Etától kaptam, nagy köszönet jár érte.
1. Melegítsük elő a sütőt (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-o fokozat). Egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát 3 m...
Elkészítési idő: 95 perc Nehézség: Könnyű– keverjük el a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a tejet, és mixerrel jól dolgozzuk el. Adjuk hozzá a mazsolát, majd apránként keverjük bele az átszitált lisztet i...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk. Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: Közepes1. A hideg vajat lereszeljük a sajtreszelőn és 20 percig puhulni hagyjuk. 2. Az élesztőt, a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. 3. A vajat a liszttel, cukorral, sóval elmorzso...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes