1 nagy fej hagyma
600 g krumpli
1 kisebb, piros húsú paprika
8-10 szelet bacon vagy húsos szalonna (150 g)
2 ek. olaj
2 ek. zöldséges ételízesítő
1 babérlevél
100 g vörös kidney bab (konzerv)
100 g morzsolt csemegekukorica (konzerv)
1 dl tejszín
só, őrölt fehér bors
szerecsendió
4 szál friss vagy 1/2 kk. szárított majoránna
1. A hagymát, a krumplit és a paprikát megtisztítjuk, a hagymát vastagabb félkarikákra, a krumplit nagyobb kockákra, a paprikát vékony csíkokra aprózzuk (néhányat félreteszünk a díszítéshez). A szalonnaszeleteket 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
2. Nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a szalonnát, pirosra-ropogósra sütjük, majd papírkendőre terítjük. A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát, meghintjük az ételízesítővel, hozzáadjuk a krumplit és a babérlevelet, felöntjük 1 liter vízzel, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (20 perc).
3. Bő vízzel leöblítjük a babot és a kukoricát, jól lecsepegtetjük. A majoránnát megmossuk, levélkéit lecsipkedjük, 4 bóbita kivételével finomra aprítjuk.
4. Lehúzzuk a tűzről a krumplit, a babérlevelet kidobjuk, majd a főzőlével együtt péppé turmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, a babot, a kukoricát, a paprikát és a majoránnát (esetleg kevés chilipaprikát), visszatesszük a tűzre, ízlés szerint sóval, borssal, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és még egyszer felforraljuk (ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk). Tálaláskor a sült szalonnával, a félretett paprikával és majoránnával vidámítjuk
Tartalmas, melengető, rendkívül ízletes leves, amely állagát tekintve
már-már főzeléknek mondható – ha „vékonyabban” szeretjük, kevés
vízzel vagy tejjel hígíthatjuk.
A karalábét, répát meghámozzuk. A karalábét csíkokra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Lábosba tesszük őket, hozzáadjuk a delikátot és felöntjük vízzel. Ha kell, sózzuk, de szerintem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgarépát karikára vágjuk, és a felhevített olajon kissé megfuttatjuk, így gyönyörű sárga színe lesz a levesnek. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a szintén karikára vágot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFeltesszük a vizet forrni, majd beletesszük a kockákra vágott csirkecombfilét és a szemes borsot. Kb. 10-15 percet főzzük, majd lehabozzuk. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű• A meghámozott, egész fokhagymagerezdeket szegfűszeggel és kakukkfűvel vagy zsályával fűszerezett levesben forrald fel, majd mérsékelt tűzön lefedve főzd kb. 15 percig. • A megfő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű