menu

Családireceptkönyv.hu

Epres-habos fánkocskák


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók kb. 20 fánkhoz:
Az égetett tésztához:
2,5 dl víz
1 csipet só
60 g vaj/margarin
125 g finomliszt
4 tojás
Továbbá:
150 g tortabevonó étcsokoládé
2-3 ek. olaj
500 g eper
60 g porcukor
2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
4 dl tejszín
2 tasak (20 g) habfixáló
néhány citromfű- vagy mentalevél

Elkészítés:


1. A képviselőfánk- vagy más néven égetett tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a vajjal/margarinnal, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen keverve addig forrósítjuk, amíg cipószerűen összeáll, elválik az edény aljától-falától. Áttesszük a masszát egy keverőtálba, kissé hűlni hagyjuk, majd (a robotgép dagasztóbetétjével) beledolgozunk 1 tojást, aztán egyenként a maradék 3 tojást is. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt teljesen felvette!

2. Sütőpapírral bélelt sütőlapra – két kiskanállal vagy csillagcsőrös habzsákba szedve – 20 db nagyobb diónyi halmot formálunk belőle, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük (két-háromszoros nagyságúra megnőnek!). Még melegen levágjuk a kalapkájukat, és rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

3. A csokoládét forró vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk és elkeverjük az olajjal. 1-1 kiskanálnyit csorgatunk a fánkok belsejébe, és körbeforgatjuk úgy, hogy az oldalukra is kerüljön belőle.

4. Tálalás előtt az epret megmossuk, lecsepegtetjük, megtisztítjuk. 10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk, megszórjuk 2 ek. porcukorral és a vaníliás cukorral. A maradék porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük.

5. A levágott kalapkákat kissé összetörjük, a fánkok aljára szórjuk. Tetejükre szedjük az epret, majd bevonjuk tejszínhabrózsákkal, és a félbevágott eperszemekkel, citromfű-/mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Fontos:
− Minél több gőz kerül a sütőtérbe, annál magasabbra jönnek fel a fánkocsák − gőzt pedig úgy „csinálunk”, hogy betoljuk a tepsit a forró sütőbe, gyors mozdulattal 1,5-2 dl vizet öntünk-loccsantunk az aljára, és azonnal becsukjuk az ajtaját.
− A sütés első 10 percében nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert nem jön fel a tészta!

Trükkök, tippek, praktikák:


Tippek:
− Nem sok köze van a valódihoz (körülbelül annyi, mint a margarinnak a vajhoz), de finom, szép és rendkívül tartós habot nyerhetünk növényi habalapból is (ez általában édesített, tehát sem cukor, sem habfixáló nem kell bele). Nem elhanyagolható szempont, hogy a valódi habtejszínnél lényegesen alacsonyabb a koleszterintartalma.
− A megsütött képviselőfánk (légmentesen nejlonzacskóba csomagolva) jól tűri a mélyhűtést, hamar felenged és csak tölteni kell, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni belőle.

Italajánlat:
Desszertbor vagy édes pezsgő

Epres-habos fánkocskák

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: janos
Rolat od keksa sa bananama
Rolat od keksa sa bananama

Način pripreme: Umutiti margarin i prah šećer, pa dodati 3 izgnječene banane i mleveni keks. Napraviti kompaktnu masu i ostaviti je nekoliko minuta u frižideru. Foliju staviti n...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hatlapos krémes
Hatlapos krémes

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 6 cipóba vágjuk. Lapokat nyújtunk belőle (ebből a mennyiségből fél tepsire való tésztákat tudunk nyújtani), és zsírozott tepsi hátoldalán me...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
NÁPOLYI TORTA
NÁPOLYI TORTA

Piskótát csinálunk,Osszuk el a tésztát 2/3 -1/3 arányban két különböző salátástálba. A tészta 2/3-át tartalmazó salátástálba öntsük a vanília aromát; a tészta 1/3-át tartalmazó ka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
eszkimó szelet
eszkimó szelet

a tetejére a csokimázhoz: 3 kanál vajat,3 kanál kakaót és 3 kanál cukrot vagy mézet, olvadásig melegítjük, de nem főzzük mert kicsapódik, kis hülés után a krémesre öntjük, dermedés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk