menu

Családireceptkönyv.hu

Epres-túrós rétes


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Hozzávalók a tésztához:
- 18 dkg sima liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 csipet só
- kb. fél dl langyos víz

A kenéshez:
- 1 dl tejföl
- 1 dl olaj

A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
- 3 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 40 dkg eper tisztítva, darabokra vágva

Elkészítés:


Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
2. A töltelékhez a túrót, cukrot, búzadarát és a tojást egy tálban elkeverjük addig, amíg a cukor el nem olvad.
3. A tésztát két cipóra osztjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra jó vékonyra, megkenjük a tejföl és olaj keverékével, egyenletesen eloszlatjuk rajta a túró felét, megszórjuk az eper felével. Két oldalt picit ráhajtjuk a tésztát a töltelékre (ahogy a fenti képen is látszik) és feltekerjük, mint a piskótatekercset (a hajtás része alulra kerüljön). A másik cipóval is ugyanígy járunk el.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük a réteseket, a tetejüket megkenjük a maradék tejföl-olaj keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Öt percig hagyjuk pihenni, majd szélesebb darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve langymelegen tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tavaly rátaláltam Lajos Mari rétestésztájára egy nagyon régi újságban, akkor kipróbáltam a sonkás-hagymás verziót és annyira jól sikerült a tésztája, azóta bátran nekiállok a rétes készítéséhez (is). Nagyon szeretem ennek a tésztának az állagát, mert hihetetlen könnyű bánni vele, nem kell húzogatni az asztalon, elég ha a gyúrótáblán jó vékonyra kinyújtjuk és már tölthetjük is. Az eredeti receptben is úgy szerepel, hogy csak nyújtani kell - ezért figyeltem fel rá. :) Ráadásul nagyon könnyű vékonyra nyújtani, nem kell vele küzdeni. :) Próbáljátok ki Ti is... bármilyen töltelékkel. Nálam most epres-túrós változatban készült, mert annyi eprünk van idén, hogy nem győzzük enni. ...és mit mondjak? Nagyon 'bejött' nekünk ez a töltelék.

Epres-túrós rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bogi
Almás palacsinta
Almás palacsinta

Kevesen tudják, hogy a palacsinta tej és tojás nélkül is szépen összeállítható. Igaz, csak vékony palacsinták sikerülnek az ilyen böjtös tésztából, de a célnak megfelelnek. A néhá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bejgli, a tökély
Bejgli, a tökély

Először a tölteléket készítem el, mert a töltéskor teljesen hidegnek kell lennie. A tejet a cukorral felforralom, majd belekeverem a többi alapanyagot. Teljesen száraz, hideg, gyúr...

Elkészítési idő: 10 ó
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: NETTI
Bajadéra szelet(kakaós)
Bajadéra szelet(kakaós)

Egy tálban összeforgatjuk a diót és a kekszet. A kétféle cukorból és a vízből szirupot főzünk, akkor jó, ha teljesen felolvadt a cukor, és elkezdett hab képződni rajta. Ekkor tová...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Lekváros - Havasi kifli
Lekváros - Havasi kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk