12,5 dkg vaj
fél pohár porcukor (1 pohár = 2,5 dl)
2 ek barnacukor
fél kk só
1 tojás
1 kk vanília aroma
1 tk fahéj
2 ek tej
kb. 2 pohár liszt
A puha (már épp olvadni kezdett) vajat habosra verjük a kétféle cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tojást és alaposan kikeverjük. A többi hozzávalót is a vajhoz adva puha tésztát keverünk (felesleges belenyúlkálni, egy fakanállal is megoldható), melyet jó háromnegyed órára a fagyasztóba teszünk.
Ahogy a tészta lehűlt-összeállt elővesszük, kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a formákat tetszés szerint díszítjük - jelen esetben a kisüthető gyurmából magam készítette sütipecsétet használtam - másik formával lyukasra szabhatjuk, vagy azt csak egy picit belenyomva mintázhatjuk, hurkapálcával megszurkálhatjuk és még sorolhatnám, sütőpapírral fedett tepsire rendezzük. 180 fokra előmelegített sütőben mérettől függően 8-12 perc alatt megsülnek, akkor vegyük ki őket, amikor a szélük éppen hogy csak barnulni kezd!
Előre elkészíthető, 1 hétig dobozban nyugodtan tárolható!.
Lezárt dobozban (zacskóban) tároljuk miután teljesen kihűlt! Másnap még finomabb, éppen olyan puhán kekszes amilyennek lennie kell!
Grillázs készítése, ahogy én csinálom: Anyag hányad: két rész kristálycukor, egy rész darabos dió. Kipróbálásra ez elég. Én általában 2 kg cukorból és 1kg dióból szoktam elkés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTésztához 1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Krémhez 1. A krémhez a pudingot megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. 2. Ezután a pudinghoz a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy közepes tepsit vajjal kikenünk. 2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tejet, lisztet, tojás sárgákat, amiket előt...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz epret megmossuk, lecsepegtetjük, kicsumázzuk, félbevagdossuk. A túrót összetörjük, belekeverjük a citrom levét és héját, a vaníliáscukrot (esetleg még lehet bele tenni plusz va...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű