menu

Családireceptkönyv.hu

Francia diós/mákos sütemény


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



Tészta: 6 db egész tojás, 35 dkg kristálycukor, 6 ek. vízzel habosra kikeverjük, hozzáadjuk a 25 dkg lisztet, 20 dkg egész mákot, /vagy 20 dkg darált diót,és 2 kk sütőport és összekeverjük. Nagy gázos tepsiben sütjük, úgy mint a piskótákat.

Lap: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 ek. méz, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál szódabikarbóna, és kevés tej, szükség szerint, az összegyúráshoz. 2 lapot sütünk belőle. A tepsit zsírozni, lisztezni kell sütés előtt, ezt is azonos méretű gázos tepsiben sütjük kb. 160 fokon, de csak addig, amíg színt kap. Hagyjuk kihűlni.

Krém: 4 tojás sárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 4 púpozott evőkanál liszt, 6 dl tej, 20 dkg porcukor, 35 dkg vaj. A tojássárgáját kikeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral és a tejhez keverjük. Lassú tűznél, állandóan keverve besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A cukor másik felét habosra keverjük a vajjal, majd a két krémet jó alaposan összekeverjük.

Elkészítés:


A sütemény összeállítása: lap- krém-mákos/v. diós piskóta-krém,- lap. A krémből hagyni kell a tetejét megkenni. 10 dkg diót darabokra vágunk, 1 púpos evőkanál kristálycukorral, 1 ek. margarinnal összepirítjuk, és a krémmel megkent süti tetejére rákenjük, vagy szórjuk, majd a végén csoki forgáccsal megszórjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Igazából a rendes neve francia mákos lenne, de dióval is lehet készíteni. Én jobban szeretem a diósat, ezért ezzel készült, de legközelebb mákkal is kipróbálom.. Kolléganőmet búcsúztattuk és Ő hozta ezt a finom süteményt, aminek rögtön elkértem a receptjét. A recept nagy tepsit írt, de én továbbgondoltam a dolgot és rájöttem, hogy majd milyen jó lesz a kapcsos téglalap formában elkészíteni és összeállítani ezt a süteményt., igen ám, de eszembe jutott, hogy a középső tészta mennyiségét is csökkenteni kellene, mert nagyon magas lesz, aztán jól elmaradt. Magas is lett, a krém ehhez viszonyítva kicsit kevés, de ezt is legközelebb korrigálni fogom, az ízösszeállítás viszont csodás, nagyon finom süteményt sikerült sütni, köszönöm a receptet itt is. Érdemes kipróbálni, ha kicsit munkásnak is tűnik a sütemény.

Francia diós/mákos sütemény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Muffin- lekváros
Muffin- lekváros

Előmelegítjük a sütőt 205 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral és a sóval. A tejet simára keverjük a tojással és az olajjal, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Londoni szelet
Londoni szelet

A tészta hozzávalóit gyúrjuk kompakt masszává, majd egy kisebb tepsit (kb. 20 x 30 cm-eset) béleljünk ki a tésztával. Kenjük meg bőven sárgabarack lekvárral. A tojások fehérjét v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Omlós vajas keksz
Omlós vajas keksz

Olvaszd fel a 15 dkg vajat folyósra, keverd hozzá a lisztet, a cukrot, a sütőport és az esszenciát. Puha, krémes tésztát kapsz, formázz belőle golyókat, tedd tepsire, majd 170 °C-o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Isteni almás krémes
Isteni almás krémes

A tojást, a cukrokat, a lisztet a tejjel állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük, kihűtjük. - A vajat a porcukorral habosra keverjük a kihűlt krémhez adjuk és simára kikeve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk