menu

Családireceptkönyv.hu

Hideg meggyleves


Írta:

Elk. idő: 35 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


800 g meggy
1 biocitrom
120 g kristálycukor
1 csipet só
kisujjnyi fahéj
6-8 szegfűszeg
30 g rizsliszt
2 dl tejföl

Elkészítés:


1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A citromot alaposan megmossuk, héjából kétujjnyi csíkot levágunk, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2. 8 dl vizet felforralunk a cukorral, a sóval, a citromlével, a citromhéjjal, a fahéjjal és a teatojásba zárt a szegfűszeggel. Beledobjuk a meggyet, éppen csak felforraljuk.

3. A habaráshoz a rizslisztet simára keverjük a tejföllel, a levesből elvett 1-2 merőkanál lével felhigítjuk, majd a szelíden forrdogáló levesbe öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 3 percig forraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, lefedjük (különben megbőrösödik a teteje), és hideg vízbe állítva teljesen kihűtjük. 3-4 órára hidegre tesszük.

4. Tálaláskor eltávolítjuk a levesből a fahéjat, a citromhéjat és a teatojást, mélytányérokba vagy tálkákba-csészékbe szedve kínáljuk. Tejszínhabgaluskával/-rózsával, pirított mandulaforgáccsal, citromfű-/menta-bóbitával díszíthetjük. Jéghidegen, sőt másnap az igazi!

Trükkök, tippek, praktikák:


Változatok:
– Készíthetjük bármely karakteres ízű gyümölcsből, befőttből is (a befőtt levét is felhasználjuk, de hozzáigazítjuk a víz, a cukor és a citrom mennyiségét). A bogyósokat (pl. ribizli, egres, málna, szeder, áfonya) habarás előtt tanácsos áttörni, mert sok a magjuk, és a héjuk sem gusztusos a levesben!
– Még finomabb, ha a főzőléhez 2 dl fűszeres-testes jó minőségű vörösbort is adunk.
– Rizsliszt helyett sűríthetjük 1/2 tasak vaníliás pudingporral, amelyet előzőleg simára keverünk 1/2 dl hideg vízzel vagy tejjel.

Megjegyzések:
Az ételek sűrítéséhez használt rizsliszt pompás szövetségesünk, mert ellentétben a búzaliszttel, a forró ételbe jutva nem csomósodik össze, és kevesebb idő szükséges az összeforraláshoz (amitől „nyers” ízét elveszíti).

Hideg meggyleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hideg szederleves
Hideg szederleves

A szedret jól átmossuk, beletesszük egy edénybe, megcukrozzuk, majd hideg vízzel felöntve feltesszük főni. Mikor a szeder már majdnem megfőtt, elkészítjük a habarást. A...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Rácsos-meggyes süti
Rácsos-meggyes süti

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, s hűtőbe rakjuk. Elkészítjük a tölteléket: A befőttes üvegből egy lábosba öntjük a meggybefőtt levét, rászórjuk a cukor felét, a vaníliás cukr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés, dagasztás nélküli fehér kenyér – ropogós, bu
Bögrés, dagasztás nélküli fehér kenyér – ropogós, bu

1. A hozzávalókat kimérjük egy tálba. 2. Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével. 3. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyümölcs leves
Gyümölcs leves

Az almákat megpucolom és felkockázom. Felteszem egy lábosba főzni hozzáadom (friss gyümölcs akkor ha félig megpuhult az alma, ha konzerv akkor teljesen megpuhult az alma akkor tesz...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk